eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Oszkó: Nem a nemzetközi szervezetek határozzák meg a magyar pénzügypolitikát

Tizenhetedik lett a magyar pénzügyminisztert a Financial Times listáján, amely szakértői vélemények alapján minden évben 19 uniós tagállam tárcavezetőit rangsorolja. Oszkó Péter nem ért egyet a lap indoklásával, amely szerint a Nemzetközi Valutaalap és az EU támogatási programja korlátozza a mozgásterét. Mint mondta, a magyar pénzügypolitikát nem a nemzetközi szervezetekkel kötött szerződések határozzák meg.

A rangsor készítői nem foglalkoztak annak elemzésével, milyen állapotban volt az ország, amikor átvette a pénzügyminiszteri feladatokat, és hol tart most - mondta az InfoRádiónak Oszkó Péter, miután a londoni gazdasági napilap, a Financial Times listáján 17. lett a 19 uniós tagállam tárcavezetőit felsoroló rangsorban. A magyar miniszter szerint helyezése a körülmények nehézségét tükrözi.

A Financial Times napilap szakértői véleményeket figyelembe véve évente rangsorolja 19 uniós tagállam pénzügyminisztereit. Az idén először szereplő Oszkó Péter értékelésében a gazdasági lap megjegyezte: a Nemzetközi Valutaalap és az EU támogatási programja korlátozza a mozgásteret, így a magyar szakminiszternek legtöbb uniós kollégájánál "nehezebb működési feltételek" közepette kell dolgoznia. A magyar tárcavezető ugyanakkor nem ért egyet ezzel az indoklással, szerinte a tanulmány készítői nem vizsgálták kellő alapossággal a magyarországi helyzetet.

A pénzügyminiszter szerint ugyanis a magyar pénzügypolitikát nem a nemzetközi szervezetekkel kötött szerződések határozzák meg. A magyar pénzügy- és gazdaságpolitika a magyarországi kutatóintézetek, szakértői csoportok programjait, javaslatait valósítja meg. Az pedig, hogy ezeket a Nemzetközi Valutaalap és az európai unió szakértői is elfogadják, nem azt jelenti, hogy ez diktátum lenne. "Egy itthon kidolgozott és alaposan átgondolt programot hajtunk végre" - hangsúlyozta.

Oszkó Péter hangsúlyozta: Magyarország nem haladhat a további eladósodás útján. Ha lenne olyan külső finanszírozó, aki hajlandó lenne pénzt adni a költségvetési hiány és az államadósság növelésére, akkor is rossz döntés lenne az egyensúlyteremtés helyett tovább szórni a pénzt.

Magyarországnak először is úgy kell változnia, hogy kiadásai igazodjanak az elérhető bevételek szintjéhez, hogy ezt követően, fenntartható állapotban indulhasson növekedésnek - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×