Többszöröse vált biztosítót a tavalyinak

Infostart
2009. november 16. 10:54
Majdnem két és félszer annyian váltottak kötelező biztosítást idén a kampány első félidejében, mint tavaly - közölte a netrisk.hu biztosítási portál. Jellemző a piacon az újrakötés, azaz az autósok majdnem 30 százaléka a jelenlegi biztosítójánál marad, ott köti újra, már olcsóbban kötelező biztosítását. A biztosítás.hu szerint a váltással járó megtakarítás 15 ezer forint.

Majdnem két és félszer annyian váltottak kötelező biztosítást a netrisk biztosítási portálon, mint tavaly ilyenkor, pedig még csak félidejében jár a kampány, és az utolsó héten várható egy nagyobb megugrás, hiszen a forgalom jellemzően az utolsó napokban a legerőteljesebb.

Az eddigi váltásokról azt lehet tudni, hogy jelentősebb, 10 % körüli részesedése az új szerződésekből 7 biztosítónak van jelenleg: a Genertelnek, a Generalinak, az Aegonnak, a Köbének, az Uniqának, a Posta Biztosítónak és az Allianznak.

A legtöbb új szerződést továbbra az Allianz viszi el, annak ellenére, hogy az esetek felében nem ő kínálja a legolcsóbb díjat az adott ügyfélnek. A Generalinál és a Groupamánál ez az arány még magasabb: 74 illetve 83 százaléka az autósoknak annak ellenére szerződik a nevezett társaságokhoz, hogy nekik nem ez lenne a legolcsóbb. Pedig a többi biztosító társasághoz egyértelműen a legkedvezőbb ár miatt szerződnek az ügyfelek.

A netrisk adatai szerint jelentős az újrakötések száma, azaz amikor az ügyfél marad korábbi biztosítójánál, csak újraköti szerződését. Az Allianznál ez az arány 60 %.

A biztosítás.hu azt közölte nem véletlen a magas váltási arány, mivel véleményük szerint az idei átlag 25 ezer forintos biztosítási díj már az alsó határa a lehetségesnek, ez az összeg megegyezik az egy szerződésre jutó átlag kárkifizetéssel, így jövőre várhatóan nem lesz további csökkenés az árakban. A portál számításai szerint aki eddig biztosítót váltott, az átlagosan 15 ezer forintot takarított meg.

Mint ismert a meglévő biztosításokat december 1-jéig lehet felmondani, a jövő évit pedig december végéig kell megkötni. Az eddigi tapasztalat szerint a legtöbben ezt együtt teszik meg, és a többség az utolsó hétre hagyja a felmondást, újrakötést. Így az előzetes becslések szerint az újraváltók aránya idén elérheti az egymilliót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást