Eurostat: a magyar gazdaság szemben megy az uniós többséggel

InfoRádió / MTI
2009. november 13. 18:58
Az Európai Unió legtöbb országában a harmadik negyedévben már növekedésnek indult a gazdaság- derült ki a közösség statisztikai hivatalának legfrissebb becsléséből. Az Eurostat által most közzétett adatai szerint a kelet-európai államokban, valamint Magyarországon ezzel szemben még mindig csökkenés tapasztalható.

A becslés szerint a harmadik negyedévben az euróövezet 16 országában 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP az előző negyedévhez képest. A második negyedben az euróövezet gazdasága még 0,2 százalékkal az egész unióé pedig 0,3 százalékkal zsugorodott. A harmadik negyedévben a 27 tagországban összesen 0,2 százalékos növekedést prognosztizáltak. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon bár a másodikhoz képest a harmadik negyedévben lassult a csökkenés, de a várakozásokhoz viszonyítva jóval nagyobb, a GDP arányában 7,2 százalékos volt a visszaesés 2008 azonos időszakához képest. A második negyedévben az éves csökkenés még 7,5 százalékos volt.

Elemzők szerint a magyarországi csökkenés oka a kiskereskedelmi forgalom visszaesése és a készletek további leépítése lehet. A szakértők Magyarországon 2009 egészére 6,5-6,7 százalékos GDP visszaesést várnak.