A németeknél és a franciáknál már véget ért a recesszió

Infostart
2009. november 13. 09:54
Most már biztos, hogy a recesszió Németországban és Franciaországban is véget ért. A ma reggel napvilágot látott adatok szerint 2009 harmadik negyedévében a francia és a német gazdaság egyaránt növekedni tudott, a német 0,7, a francia pedig 0,3 százalékkal.

Bár ezek az értékek alul múlják az elemzői várakozásokat (a prognózisokban 0,8, illetve 0,7 százalék körüli értékek szerepeltek), szomorkodásra nincsen ok, hiszen ebben az évben már a második olyan negyedévet tudhatják maguk mögött a németek és a franciák, amikor negyedéves alapon pozitív növekedési dinamikáról számolhattak be a statisztikai hivatalok.

A német és a francia gazdaság a legjobban teljesítők közé tartozik az eurozónában. Míg a két ország statisztikai hivatalának adatai szerint a növekedés dinamikája a második negyedévhez hasonlóan a harmadikban is pozitív volt, a spanyolok és az olaszok - csak, hogy a nagyok közül említsünk másik kettőt - igen súlyos problémákkal küzdenek.

A jó teljesítmény egyértelműen a külső kereslet erősödésének köszönhető, ami nem meglepő tekintettel arra, hogy a munkaerő-piaci problémák és a kilátásokat övező nagyfokú bizonytalanság miatt a háztartások fogyasztási hajlandósága alacsony.

Felgyorsult a gazdasági növekedés üteme Csehországban a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, bár a bővülés kisebb volt a vártnál.

A statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a GDP 0,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben - elemzők 1,0 százalékot vártak -, míg a másodikban még csak 0,3 százalékkal.

Éves szinten 4,1 százalék volt a csökkenés július-szeptember között, az előző negyedévben 4,7 százalék.

Szlovákiában a harmadik negyedévben 1,6 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest a második negyedévi 2,2 százalékos emelkedés után.

Az éves szintű harmadik negyedévi GDP-csökkenés 4,9 százalékra mérséklődött a második negyedévi 5,3 százalék után.

Romániában lassult a GDP csökkenése a harmadik negyedévben: 7,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz, és 0,7 százalékkal az előző negyedévhez képest. Elemzők 9 százalékos éves, és 0,5 százalékos negyedéves csökkenést vártak.

Április-június között 8,7 százalékkal zsugorodott a GDP az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a negyedévre vetített visszaesés 1,1 százalék volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Dávid, az ING Bank elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást