Inforádió

Meghallgatom Élő adás

7,2 százalékkal csökkent a GDP a III. negyedévben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bruttó hazai termék (GDP) 7,2 százalékkal csökkent 2009 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, korrekciók nélkül és a naptárhatást figyelembe véve egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatok alapján. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett 12 elemző 6,6 százalékos éves GDP visszaesést vár idén július és szeptember között, szemben az előző negyedév 7,5 százalékos zuhanásával.

A GDP a harmadik negyedévben 1,8 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, alig valamivel enyhébben a második negyedévi 2,0 százalékos visszaesésnél.

A bruttó hazai termék a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2008 második negyedéve óta csökkent.

A KSH tájékoztatása szerint a GDP-becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok eltérhetnek a most közöltektől.

Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője elmondta: a gazdaság gyakorlatilag az előző negyedéves szinten stagnál, sőt talán már egy nagyon enyhe javulás jelei is mutatkoznak.

Az idei harmadik negyedévben egyértelműen a mezőgazdaságban mutatkozott a legjelentősebb visszaesés. Az ágazatban tavaly ilyenkor kiugróan magas, mintegy 70 százalékos növekedést lehetett mérni az előző év hasonló időszakához képest, addig idén július-szeptember között átlagos terméssel zárt az agrárium, ami még így is "elég masszív visszaesést" produkált.

A kereskedelem és az építőipar teljesítményében szintén csökkenést mértek a statisztikusok, ami elsősorban a továbbra is alacsony belföldi fogyasztásnak, illetve az előző hónapok adataitól elmaradó lakás- és autópálya-építéseknek tudható be - fejtette ki Szabó Péter.

Hozzátette: a közigazgatás, oktatás szintén enyhén csökkenő teljesítményt mutat az előző negyedévhez képest, míg a továbbra is recesszióban lévő pénzügyi szektor már a lassú kilábalás jeleit mutatja.