Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jövőre a cégek kétharmada nem változtat cafeteria-költségkeretén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A munkáltatók kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria-költségkeretet tervez, mint ebben az évben, így a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül majd az új évben - mondta Bessenyey Balázs, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója.

Kiemelte: a Sodexo Pass 1300 cafeteriával rendelkező cég körében készített felmérése alapján csak a munkáltatók 16 százaléka növeli cafeteria-költségkeretét, míg a gazdasági válság miatt 18 százalékuk csökkenteni kényszerül azt.

Rámutatott: nincs jelentős eltérés az állami és a magánszektor béren kívüli juttatási stratégiájában, mivel az állami szektorban a munkáltatók 79 százaléka, míg a magánszektorban a cégek 72 százaléka döntött úgy, hogy 2010-ben nem változtatja meg a ráfordítás mértékét.

Jövőre több olyan népszerű juttatás is a normál adózású elemek közé fog kerülni, mint a hideg étkezési utalvány, az ajándékutalvány vagy a kultúrautalvány, míg a melegétel-utalványt, az iskolakezdési támogatást, a helyi közlekedési bérletet, az üdülési csekket és a pénztári befizetéseket 25 százalékos adó sújtja majd.

Ennek eredményeként a kedvezményes körbe tartozó elemek népszerűsége meg fog ugrani, így például az étkezési utalvány helyett várhatóan jóval többen választják majd a melegétel-utalványt.

Hanganyag: Kaputa Júlia