Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még ebben a hónapban dönt a szuperbruttóról az Alkotmánybíróság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szuperbruttóról még ebben a hónapban, a vagyonadóról és a családi pótlék új szabályozásáról még az első fizetési kötelezettség előtt dönt az Alkotmánybíróság - nyilatkozta az AB elnöke az MTI-nek.

 Mivel érinti a jövő évi költségvetést, időben döntés kell szülessen a szuperbruttósításról - nyilatkozta az Alkotmánybíróság elnöke az MTI-nek. Paczolay Péter hozzátette: ha egy jogszabály alkotmányellenes, akkor az nem számít, hogy költségvetési bevételeket érint, el kell törölni.

A Bajnai-csomagot támadó beadványok közül a szuperbruttóval kapcsolatos beadványokat így még novemberben, a költségvetés parlamenti elfogadása előtt lezárja a testület, és ezzel egy időben a vagyonadóval, illetve a családi pótlék új szabályozásával kapcsolatos ügyeket is elkezdik tárgyalni, utóbbiakról még az első fizetési kötelezettség keletkezése előtt megszületik a bírák döntése.

Paczolay Péter kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlatában adóügyekben viszonylag ritkák voltak az alkotmányellenességet megállapító döntések, ebben változás 2006-tól, a házipénztáradó megsemmisítésétől kezdődően történt.

Az Alkotmánybíróság elnöke azt viszont fontosnak tartotta, hogy döntéseikkel következetes és kiszámítható irányvonalat mutassanak az ilyen típusú adók kivetéséhez.

Hanganyag: Panulin Ildikó