eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma

Mitől gyengült ekkorát a forint?

278 forint körüli szinten stabilizálódott a magyar fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest, a hétfői jelentős gyengülés után - mondta el a portfolio.hu elemzője. Weinhardt Attila szerint a gyengülés oka alapvetően a bizonytalan nemzetközi környezet volt.

Csak részben tudta korrigálni a forint a hétfő délután indult és este felgyorsult esését. Kedden délelőtt és délután a korábbi mozgáshoz képest szokatlanul stabil volt a magyar fizetőeszköz árfolyama, délután fél ötre 277,8 forintba került egy euró a bankközi devizapiacon - mondta az InfoRádióban a portfolio.hu elemzője. Hétfőn este még 280 forintnál is többet kértek egy euróért.

Nem kizárt, hogy a gyengülés oka egy egyszerű elütés volt, azaz egy kereskedő véletlenül 10 forinttal magasabb árfolyamot vitt be, amely megmozgatta az egész piacot. Ilyenkor aktivizálódnak az előre beállított veszteségminimalizáló szintek, azaz nagyobb arányban kerül piacra a forint. Mindez 5 perc alatt 8-10 forintos kilengést eredményezett - tette hozzá Weinhardt Attila.

Emellett negatív hírek is érték hétfőn a globális pénzpiacot, például a bankóriás CIT-csoport csődje. Ennek hatására egyes befektetők közép-európai idő szerint a nap végére, nagyjából este 8 órára időzítették eladásaikat, amikor a mi piacainkon igen kis mennyiségben folyik a kereskedés.

Az elemző szerint a mostani korrekció nem ad okot aggodalomra, annak ellenére, hogy két héttel ezelőtt még 265 forint volt az euró árfolyama. Ez igen erős árfolyam volt, amely annak ellenére nem gyengült, hogy a jegybank előre jelezte kamatcsökkentő politikáját.

A folyamat nem befolyásolja jelentősen - legfeljebb jelzés értékkel - a jegybank kamatcsökkentési politikáját amennyiben nem gyengül tovább a magyar fizetőeszköz, a jelenlegi folyamat ugyanis nem jelent kockázatot a pénzügyi stabilitás szempontjából. Jelenleg 7 százalék a jegybanki alapkamat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×