Bankbetét helyett egyre többen fektetnek kötvényekbe

Infostart
2009. október 27. 15:20
A csökkenő alapkamat miatt mérséklődő betéti kamatok már kevésbé lesznek vonzóak az ügyfelek számára, ezért inkább kötvényekbe fektetik majd pénzüket - véli a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója. Fatér Gyula szerint ennek jelei már láthatók.

Jelentősen megváltozott a helyzet a pénzpiacokon az elmúlt hónapokban: a bankoknál likviditási oldalon pénzbőség alakult ki, így a következőkben azzal kell számolni, hogy a betéti kamatok a jegybanki alapkamat közelében, 6-7 százalékon fognak megállapodni - mondta az InfoRádiónak a Budapest Alapkezelő vezérigazgatója.

Fatér Gyula szerint ennek oka az, hogy a nemzetközi háttér jelentősen javult, a belső környezet ugyanakkor romlott. A banki hitelezés az utóbbi időben alább hagyott, ami miatt a hazai bankrendszernek már nincs szüksége annyi forrás bevonására, mint korábban, az új pénzekre ezért kevesebb kamatot fizet - magyarázta.

A szakértő átrendeződésre számít a lakossági befektetések piacán, mert bár a betéti kamatok viszonylag magasak maradnak, alternatív lehetőségként ott vannak még a kötvényalapok és kötvénybefektetések, amelyek értéke a kamatok folyamatos csökkenésével egyre nagyobb lesz.

Ennek első jelei már láthatók, nyár óta az ilyen jellegű befektetésekbe több pénz áramlik - mondta Fatér Gyula, aki szerint azok járnak jól a kötvényekkel, akik az elsők között döntenek a váltásról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást