A görögök szegényebbnek érzik magukat, mint a magyarok

InfoRádió / MTI
2009. október 27. 14:51
Egy felmérés szerint az európai uniós lakosság 73 százaléka a hazájában jelen lévő széles körű problémaként értékeli a szegénységet. 89 százalékuk azonnali lépéseket vár kormányától a probléma kezelése érdekében.

Az átfogó közvélemény-kutatásból kiderül, hogy Magyarországon kiemelkedően magas, 96 százalékos azoknak az aránya, akik széles körű jelenségként ítélik meg a szegénységet. Magyarország népességének 12 százaléka, az Európai Unió lakosságának 16 százaléka, összesen csaknem 80 millió ember él a szegénységi küszöb alatt.

A magyarok 34 százaléka úgy nyilatkozott, hogy háztartásuk nehezen jön ki a jövedelméből. Ennél csak a bolgárok és a görögök érzik szegényebbnek magukat, az uniós átlag 12 százalék.

A szociális ügyekért felelős biztos, Vladimír Spidla a jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy a legtöbben saját nemzeti kormányukat tartják elsődlegesen felelősnek, de a válaszadók háromnegyede az uniótól is elvárja, hogy fontos szerepet vállaljon a kérdésben. A felmérést a 2010 - a szegénység elleni küzdelem európai éve beharangozásaként mutatták be Brüsszelben.