Még nem sokat lehet tudni a Mol iraki olajmezőinek hozamáról

Infostart
2009. október 21. 14:42
A Mol kurdisztáni partnere bejelentette: hatalmas olajkészletre bukkantak azon az olajmezőn, amelyen próbafúrásokat végeznek. Az angol cég papírjainak értéke a hírre megtízszereződött, a MOL szerint viszont még korai örülni - mondta az ING olajpiaci elemzője.

Pletser Tamás hozzátette: a találat nagysága hatalmas a Mol készleteihez képest, de azt még nem tudni, hogy az ott talált olaj alkalmas lesz-e kereskedelmi értékesítésre.

A magyar olajtársaság és brit partnere, a Gulf Keystone 2007 óta kutat olajat a Irak északi részén, Kurdisztán területén. A Mol partnere nemrég bejelentette: elképzelhető, hogy 1,5-3 milliárd hordónyi olaj is kinyerhető erről a területről. A mennyiség nagyjából tízszerese a Mol olajkészletének, és nemzetközi mércével mérve is igen jelentős.

Bár az angol cég árfolyama a hír hatására 10 pennyről mintegy 130 pennyre növekedett, a Mol és az olajipari szakemberek is inkább hűtenék a hír által keltett optimizmust. Pletser Tamás, az ING elemzője az InfoRádióban ezt azzal indokolta, hogy a projekt jelenlegi fázisában még nem határozható meg pontosan sem a kitermelhető készlet nagysága, sem az, hogy ebből milyen mennyiségű olaj értékesíthető.

Pletser Tamás hozzátette: a hír ebben a fázisban feltehetően nem gyakorol hatást a Mol-részvények árára, de a befektetőknek nem árt figyelni az eseményeket.

Az elemző abban nem lát nagy kockázatot, hogy a mező Irakban, annak is a kurdok által felügyelt részén van, mint mondta, az elmúlt időszakban számos nemzetközi olajtársaság szerződött le az iraki kormánnyal, a kabinet pedig megegyezni látszik az autonóm köztársasággal is az olajbevételek megosztásáról. Mint mondta, Irak egyre vonzóbb terület, egyre kisebb kockázatokkal.

Hozzátette: úgy tűnik, a Mol kisebb kockázatúnak tartja Irakot, mint Oroszországot.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást