Az alacsony beosztásúakon spórolnak a cégek

Infostart
2009. október 21. 12:40
Az alacsonyabb beosztású alkalmazottakon spórolnak a vállalatoknál. A Merces felmérése szerint tavalyhoz képest magasabb összegű jutalmat és 13. havi juttatást fizettek ki a cégek, de kevesebben részesültek belőle, és csökkentették az egyéb béren kívüli juttatásokat is, főleg az alacsonyabb beosztásokban.

A nagyjából százezer ember adatlapjának áttekintésén alapuló vizsgálatból az derül ki, hogy az egy évvel ezelőtti 202 ezer forintos szintről 215 ezer forintra emelkedtek az átlagbérek - mondta az InfoRádióban Ficza János, a merces.hu állásportált működtető Workania munkatársa.

Kiderült azonban, hogy nem csak a kifizetett bérek, hanem a 13. havi fizetések és a jutalmak nagysága is emelkedett, igaz, ezekből már sokkal kevesebben részesülnek, mint korábban. Míg egy éve a 13. havi fizetések átlagos nagysága 148 ezer forint volt, 2009. harmadik negyedévében 172 ezer forint, miközben 14 százalékkal kevesebb ember kapja ezeket.

A kifizetett jutalmak összege is nagyjából ilyen arányban emelkedett, a jutalmat kapók köre pedig 5 százalékkal szűkült.

Kevesebben kapnak más béren kívüli juttatást is, és leggyakrabban a legnépszerűbb juttatásokról kellett lemondaniuk az embereknek. Sőt az alacsonyabb beosztásúak juttatásait kurtították meg leginkább a munkaadók.

A legkedveltebb a munkába járás költségeinek megtérítése volt, ebben azonban jelenleg 14 százalékkal kevesebben részesülnek, mint egy évvel ezelőtt. Részletesebben tekintve az adatokat, kiderül, hogy a segédmunkások közül 25 százalékkal, a szakmunkások körül 19 százalékkal kevesebben kapnak ilyen juttatást, míg a közép- és felsővezetők között csak 6 százaléknak kellett lemondania erről.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást