Európa és Amerika túl finnyás a kínai autókhoz

Infostart
2009. október 20. 20:40
Csak elhatározás kérdése, hogy a kínai autógyártók megjelenjenek az európai vagy az amerikai piacon - mondta Az Autó című szaklap főszerkesztő helyettese, Szécsényi Gábor annak kapcsán, hogy elkészült az ázsiai országban a 10 milliomodik személygépkocsi. Ezzel Kína felzárkózott az Egyesült Államok, és Japán mögé, a kibocsátott darabszámokat tekintve.

Kínában egyelőre elfogy szinte minden legyártott személyautó, az európai vagy az amerikai piacra ezért még csak kevés ottani gyártó próbál betörni. Az ázsiai országban akkora a kocsik iránti igény, hogy nem nagyon kell figyelni a biztonságra, a felszereltségre vagy a minőségre, a világ autóiparának egyebek mellett emiatt sem kell még tartania a kínai exporttól - mondta az InfoRádiónak az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese.

Szécsényi Gábor hozzátette: Kínában olcsóbb és egyszerűbb kocsikat lehet eladni, nem okoz gondot a szállítás, az alkatrészellátás. Ha a gyártók a belső piacra termelnek, nem szükséges Európában vagy az Egyesült Államokban kereskedőcégeket működtetniük, vagy több éves garanciát vállalniuk az eladott modellekre - magyarázta.

Az Autó főszerkesztő-helyettese megjegyezte: Európa és Amerika - kis túlzással - túl finnyás a kínai autókhoz, amelyek közül egyelőre csak nagyon kevés teljesíti az ezeken a piacokon előírt biztonsági és környezetvédelmi követelményeket.

Pénz ugyan lenne erre, hiszen akad számos befektető, aki a finanszírozná a szükséges kutatásokat és beruházásokat, ezért csak a kínai gyártók akaratának kérdése, hogy mikor történik ez meg - hangsúlyozta Szécsényi Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást