Talán már 2014-ben bevezethetik Magyarországon az eurót

Infostart
2009. október 16. 15:33
Újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak a hétfői jegybanki ülésen az elemzők. A reuters felmérése szerint évvégére 6,5 százalékos alapkamatot jósol a többség.

 Huszonöt elemzőből 23 gondolja azt, hogy a jegybank hétfői kamatdöntő ülésén csökkenteni fogja az alapkamatot, azaz 7 és fél százalékról 7 százalékra mérsékli azt. Az év végi prognózis ennek megfelelően változott, a korábbi 7-ről 6 és fél százalékra mérsékelték várakozásaikat a piaci szereplők, és a többség jövő nyárra-őszre várja a kamatvágás mélypontját 5 és fél százalékon.

A monetáris lazítás azért lehetséges az elemzők szerint, mert kedvezőbben alakult az inflációs pálya és optimistább a nemzetközi piaci környezet is.

Csökkent egyúttal az inflációs előrejelzés is: 2009 végére a korábban várt 6 és fél százalék helyett 5,6 százalékot jósolnak, 2010 végére pedig a jegybank által kitűzött 3 százalékos inflációs cél alá kerülhet, igaz az éves átlagos fogyasztói áremelkedést jövőre 3,9 százalékra teszik.

A megkérdezettek a gazdasági visszaesés mértékén nem nagyon változtattak: idén 6,3 százalékos csökkenést várnak, jövőre pedig stagnálást.

A felmérés legérdekesebb pontja azonban az, hogy az euróbevezetésének dátumát is előbbre hozták az elemzők. Míg az egy hónappal ezelőtti megkérdezés során 2015-re várták a legtöbben az uniós deviza bevezetését, addig a mostani felmérés szerint már 2014-re.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást