Közelítenek az álláspontok a minimálbér ügyében

InfoRádió / MTI
2009. október 16. 11:54
Közelítenek az álláspontok a minimálbér ügyében az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a pénteken Budapesten tartott ülésen elhangzott állásfoglalások alapján.

A munkaadói oldal szóvivője, Dávid Ferenc bejelentette, hogy a munkaadók hajlandók hozzájárulni a jelenlegi havi 71.500 forintos minimálbér emeléséhez, de a mérték meghatározása még további tárgyalások kérdése.

A munkavállalói oldal is hajlandóságot mutat engedni a havi 80.000 forintos követeléséből.

Ugyanakkor nem történt előrelépés a garantált bérminimum és a bérajánlás tekintetében.

Dávid Ferenc a munkaadói oldal véleményét tolmácsolva azt mondta, hogy a bérajánlásnak célzottnak kellene lennie, azaz figyelembe kell vennie a vállalatcsoportok lehetőségeit. Pataky Péter, a munkaadói oldal képviseletében viszont azt fejtegette, hogy országos megállapodásra van szükség, a cégekkel helyi szinten kell egyezséget kötni.

A bérminimum, azaz legalább középfokú végezettséget és/vagy szakképesítést igénylő munkakörökben garantált bér emelésében nincs új javaslat: a munkavállalók a minimálbér 122 százalékában határoznák meg a bérminimumot, a munkaadók viszont nem hajlandók emelni a múlt évre jóváhagyott havi 87.500 forintot.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki hivatal államtitkára a kormány képviseletében emlékeztetett arra, hogy a lehetőségeket behatárolja a jövőre tervezet 0,9 százalékos GDP csökkenés, a 3,9 százalékos költségvetési hiány és a 4,1 százalékos infláció, amely számok alapján a kormány tervez.

Az államtitkár véleménye szerin aprólékos számolásra, sziszifuszi munkára van szükség ahhoz, hogy az adótörvények változása nyomán a keresetek reálértékét az alsóbb bérszinteken is meg lehessen tartani. A havi 160 ezer forint alatti keresetek esetében az adóváltozások mindössze 170 forinttal növelik a nettó keresetet, de 160 ezer és 500 ezer forint között már reálbér növekedést is jelentenek. Ezt kell összhangba hozni - mondta az államtitkár -, ami a véleménye szerint időigényes munka lesz.

A vita során a munkavállalói oldalnak arra felvetésére, miszerint az adó- és járulékváltozások miatt a munkaadóknál maradó "pénzen" a bérfejlesztéssel osztozzanak, Dávid Ferenc ellenjavaslata az volt, hogy akkor "osztozzanak" a 0,9 százalékos GDP csökkenésen is.

Az OÉT következő plenáris ülését 2009. október 30-án tartják meg, amikor a bértárgyalások mellett napirenden szerepel majd a korkedvezményes nyugdíj kérdése.

A jövő kedden Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke fogadja az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjait, közölte Dávid Ferenc. A munkaadói oldal által kezdeményezett találkozón a munkaadói és munkavállalói oldal tájékoztatót hallgat meg és konzultál a jegybankelnökkel.