Varga Mihály stabil és átlátható szabályozást tart szükségesnek

Infostart
2009. október 14. 19:39
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint stabil és átlátható szabályozásra volna szükség, ehhez képest még a nyugdíjrendszer második pillérének szolgáltatási szabályai sincsenek tisztázva.

A következő években a "Ratkó-gyerekek" nyugdíjba vonulásával olyan kihívások jelentkeznek a nyugdíjrendszerben, amelyek nagyságrendekkel változtatják meg a kifizetéseket - hívta fel a figyelmet a szerdai pénztárkonferencián.

A volt pénzügyminiszter szerint azok az országok tudnak felkészülni a nyugdíjrendszerben bekövetkező változásokra, amelyek a jobb években tartalékolni tudnak, Magyarországnak azonban erre nem volt lehetősége.

Klasszikus kiszorító hatás érvényesül: a magas államháztartási hiány problémáját adóemeléssel, bevételi oldalon próbálta a kormány megoldani, aminek következménye az lett, hogy az agyonterhelt gazdaság alacsony foglalkoztatásra kényszerült. A magas elvonások miatt Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta, 56,7 százalék, míg az uniós átlag 65,9 százalék - mondta.

Varga Mihály a szükséges teendők közé sorolta a költségvetési kiadási plafon bevezetését, az adóterhelés csökkentését, a munka világa felé orientáló ösztönzőrendszer bevezetését, a kiszámíthatóság megteremtését a nyugdíjrendszeren belül és a fenntarthatóság biztosítását.

Kiemelte az időskori szegénység elkerülésének fontosságát, ugyanis hamarosan jelentős számú, a munkaerőpiacról kiszorult, stabil jövedelemmel évek óta nem rendelkező réteg fog bekerülni a nyugdíjrendszerbe.