Mi miatt nem csökkennek az áramárak?

Infostart
2009. október 14. 15:16
A gázárak csökkenése miatt az áramárak csökkenését várták a szolgáltatók, viszont a megújuló források és az úgynevezett kapcsolt energiatermelés támogatásának költségei fékezik ezt - mondta az ELMŰ kommunikációs igazgatója. Boross Norbert emlékeztetett, az árakat ma alapvetően a piaci viszonyok, a valós költségek mozgatják.

A lakásokban használt villamosenergia ára három tényezőtől függ: az erőművek által termelt villamonenergia árától, a szolgáltatói árréstől, valamint a kötelezően átveendő villamosenergia árától - közölte az InfoRádióval az ELMŰ kommunikációs igazgatója.

Boross Norbert kiemelte: az első két tényező nem változott, de nőtt a távfűtőerőművek által megtermelt villamosenergia ára, illetve részaránya, így már az energiaköltség 30 százalékát ez teszi ki. Ez egyrészt örvendetes, mert a távfűtéses lakásokban nem változott a távhő ára, ugyanakkor ezt a költséget a fogyasztóknak kell megfizetni - tette hozzá.

A gázár csökkenése miatt az áramárak csökkenésére számítottak a szolgáltatók, viszont a távfűtőerőművek termelése egyre nagyobb, egyre többet kell átvenni a szolgáltatóknak, ez pedig megdobja a áramszámlát - mondta a kommunikációs igazgató.

Boross Norbert szerint meg kellene fontolni, valóban érdemes-e 4 millió villamosenergia-fogyasztóra ráterhelni a távfűtéssel is foglalkozó erőművek költségeinek egy részét, vagy ennél hatékonyabb módszer is létezik.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást