Oszkó Péter: szükség van a lakossági hitelezés újra gondolására

InfoRádió / MTI
2009. október 12. 06:44
A jövőévnél korábban nem tartja elképzelhetőnek a devizahitelezés újraszabályozását a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában egyetértett azzal, hogy szükség van a lakossági hitelezés újra gondolására, ugyanakkor úgy vélte, hogy ennek nem most van itt az ideje. A miniszter a hitelfedezeti korlát azonnali bevezetését azonban logikus lépésnek nevezte.

Az MNB alelnöke a műsorban emlékeztetett arra, hogy a jegybank 2003 óta folymatosan jelezte a devizahitelezés kockázatait. Király Júlia egyetértett azzal, hogy a túlfogyasztás visszafogására és fenntartható stabil növekedésre van szükség.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja, az FHB Jelzálogbank vezérigazgatója arról beszélt, hogy a bankok egyetértenek a saját erő, az ingatlanérték/hitel arány egyfajta limitálásával, de a jövedelemarányú korlátozást nem támogatják.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke is úgy vélte, hogy nincs szükség azonnali intézkedésre és a törlesztési korlátottal sem értett egyet.