Kockázati Tőkeprogram: közel 45 milliárd forint jut a vállalatoknak

Infostart
2009. október 9. 14:20
Nyolc pályázó nyert az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban a tizennyolc indulóból. A tavasszal leállított első fordulót követően a mostani kiírást sikeresnek minősítette a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Mintegy 45 milliárd forint kockázati tőke áll rendelkezésre az induló és korai növekedési szakaszban lévő mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Varga István az InfoRádiónak elmondta: ebből 31,5 milliárd forint uniós és hazai állami forrás, amelyet 13,4 milliárd forint magántőke egészít ki.

Eredményesen zárult az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett pályázat: az augusztus végi határidőre 18 kockázatitőke-alapot kezelő pályázó jelentkezett. A sikeres pályázat eredményeként, az Európai Unió 27 tagországa közül elsőként Magyarországon indulhat el az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program.

A pályázat első fordulóját korábban leállították, az InfoRádiónak nyilatkozó nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint azért, mert a beérkezett pályázatok 70 százaléka el sem jutott az értékelő fázisba, mert nem működött jól a rendszer.

Varga István hangsúlyozta: az új pályázati kiírásnál szakmai szervezetekkel konzultált. Örvendetesnek tartja, hogy együttműködés alakult ki a kormányzat, a szakmai szervezetek és a magánszféra között, és sikerült nyolc céget kiválasztani a 18 pályázó közül.

A tárcavezető hozzátette: a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az értékelés során fontos szerepet kapott a pályázók szóbeli prezentációja. Ezek értékelésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület ajánlására egy független, öt főből álló nemzetközi elismertséggel rendelkező szakértői grémiumot kért fel.

A magyar kockázatitőke-piac méretét tekintve a kelet-közép-európai átlag feletti, ugyanakkor a kis- és közepes méretű, valamint az induló vállalkozásokba történő kockázatitőke-befektetés mértéke eddig minimális volt.

Éppen ezek az induló kisvállalkozások azok, amelyek leginkább igényelnék a tőkeforrásokat, az amúgy is gyenge hitelképességük mellett ugyanis őket érintette a legkedvezőtlenebbül a pénzügyi-gazdasági válság következtében a hitellehetőségek beszűkülése. Az ő elindulásukhoz és megerősödésükhöz nyújthatnak majd kézzelfogható segítséget az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok európai uniós forrásai - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sajtóközleményében.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Benke Ákos, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást