Nem változtatott az irányadó kamaton az EKB

InfoRádió / MTI
2009. október 8. 13:53
Nem változtatott az irányadó kamat 1 százalékos szintjén az Európai Központ Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

Az EKB kormányzó tanácsa utoljára május 7-én változtatta meg az alapkamatot, akkor 25 bázisponttal 1 százalékra csökkentette.

Maradt a fél százalékos brit jegybanki kamat

A jelenlegi mélységi rekordszinten, fél százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki ülésén a brit jegybank. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja március óta tartja érvényben a most is változatlanul hagyott fél százalékos kamatszintet. Az akkor végrehajtott fél százalékpontos csökkentés tavaly október óta a hatodik volt.

A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit központi alapkamat eddig 4,5 százalékponttal csökkent az őszi csúcsszintről.

Már a januári csökkentéssel kialakult akkori, 1,5 százalékos kamatszint is történelmi mélypont volt: az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.