MABISZ: Az internet árcsökkenést hozott a biztosítási piacon

Infostart
2009. október 8. 15:20
Új modellt kell kialakítani a biztosítási szektorban is, nem csupán a válság miatt, hanem az piacon jellemző új trendek miatt is - mondta a MABISZ elnöke a portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Kisbenedek Péter szerint csökkenő jövedelmezőséggel és növekvő kárbejelentésekkel kell számolni.

10 éve töretlen fejlődés tört meg a válság hatására a biztosítók történetében - mondta a konferencia nyitóbeszédében a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke. Kisbenedek Péter hozzátette: ráadásul nemcsak egy komoly válság idejét éljük, hanem új trendek idejét is.

Az Allianz elnök-vezérigazgatója szerint ezért szükséges egy új modell kialakítása a biztosítótársaságoknál. Kisbenedek Péter felsorolta: a jövőben sokkal jobban számolni kell azzal, hogy az internet hatására átláthatóbbá és összehasonlíthatóvá váltak az árak, ami árcsökkenést hozott a piacon, mert a fiatal korosztály, akinek már természetes a net világa, most nő fel és kerül ügyfél státuszba a biztosítóknál.

Fontos az is, hogy a válság hatására egy erősödő állami szabályozásra kell számítani, és ez a működést is befolyásolja majd. Kisbenedek Péter hangsúlyozta: a legfontosabb azonban az, hogy az ügyfél-biztosításközvetítő-biztosító háromszög egyensúlyban legyen, egyik fél sem járhat rosszul.

A MABISZ elnöke hozzátette: a jövőben a biztosítótársaságok vezetőinek személyes felelőssége is nőni fog, elsősorban a szektor piaci megítélésében, emellett a biztosítási piac szereplőinek részéről egységes, proaktív fellépés szükséges, párbeszéd a szabályozókkal és az ügyfelekkel.

Kisbenedek Péter elmondta: a válság hatására eddig az életbiztosítások területén 23 százalékkal esett a bruttó díjbevétel, a nem élet biztosítások területén 3 %-os a csökkenés mértéke.

Ugyanakkor a szektor szereplői eddig válságállónak bizonyultak, stabil a tőkeellátottság, de azzal számolni kell, hogy a növekedni fognak a kárkifizetések, de a nyereségesség csökkenése kordában tartható a költségek visszafogásával. Kisbenedek Péter szerint most egy 2-3 éves konszolidációs időszak jön, utána ismét növekedés jöhet, mert az európai díjbevételeket tekintve Magyarország még messze áll az uniós a szinttől, tehát van a növekedésnek tere.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást