Erdei Tamás nem ért egyet azzal, hogy a hitelfelvétel elbírálását egyetlen mutatóhoz kössék

Infostart
2009. október 8. 20:18
A Magyar Bankszövetség elnöke, Erdei Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett: annak megszabása, hogy bizonyos jövedelemhatárok szerint mekkora lehetne a maximális havi törlesztőrészlet, felesleges beavatkozás lenne a kereskedelmi bankok gyakorlatába.

Megválasztása után első dolga volt a Magyar Bankszövetség új elnökének, hogy felvegye a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bankkal és a Pénzügyminisztériummal az előbbi devizahitelezési javaslatai ügyében. Erdei Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a jegybank javaslatának egyes részeit maguk is támogatják, bizonyos pontokon azonban szeretnének változtatni.

A MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint elfogadható a jegybank érvelése, amely szerint az ország pénzügyi stabilitása érdekében bizonyos korlátokat kell szabni, vagyis szükséges maximálni a kiadható hitel és az érték arányát, a tervezetben szereplő mértékeket azonban módosítanák. Míg az MNB a lakáshitelek esetében 70 százalékot javasol, a bankszövetség viszont 80 százalékban gondolkodik - fejtegette.

A jegybank és a bankszövetség véleménye elsősorban az euró megítélésében tér el - magyarázta Erdei Tamás, aki szerint a hosszú lejáratú lakáshitelek esetében a közös fizetőeszközt már úgy kell tekinteni, mintha az a saját valutánk lenne, hiszen a törlesztés ideje alatt Magyarország is bizonyosan csatlakozik eurózónához. Éppen ezért szeretné a szövetség a forint- és az euróalapú hitelek közötti, a jegybanki rendelettervezetben szereplő különbséget lényegesen csökkenteni.

Az egyéb devizákon alapuló hitelekkel kapcsolatos teljes restrikcióval egyetért a bankszövetség - jegyezte meg az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Felesleges

A bankszövetség a tervezet azon részét sem tartja elfogadhatónak, amely a jövedelem alapján meghatározná a havi törlesztőrészlet maximumát. E javaslatnak sem az elvével, sem a mértékével nem ért egyet a szervezet - hangsúlyozta Erdei Tamás, aki szerint ennek megszabása teljesen felesleges beavatkozás lenne a kereskedelmi bankok gyakorlatába.

A kockázatok felmérése a pénzintézetek feladata - hangsúlyozta a bankszövetség elnöke, hozzáfűzve: ez olyan mértékű restrikció, ami lényegesen korlátozná az új és használt lakások piacát, így gazdasági visszaeséshez vezetne.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója hozzátette: azért sem értenek egyet azzal, hogy a hitelfelvétel elbírálását egyetlen mutatóhoz kössék, mert Magyarországon a tényleges és az igazolt jövedelmi helyzet sok esetben lényegesen eltér. Sok más olyan biztosíték van - egy másik lakás jelzáloga vagy a rokonok kezességvállalása - amit egy kereskedelmi bank használhat - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Erdei Tamás - lakosság fele nem kap hitelt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Erdei Tamás a leendõ tárgyalásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást