Bánfi Tamás nem támogatja a hitelezés szigorítására kidolgozott javaslatot

Infostart
2009. október 8. 16:04
Jelenlegi formájában nem támogatja a jegybank által a hitelezés szigorítására kidolgozott javaslatot Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. A Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a portfolio.hu-nak nyilatkozva azt mondta: sem az időpontot, sem a javaslat tartalmát nem tartja megfelelőnek, mert szerinte a hitelezés csökkentése miatt lassabban indulhat be a gazdasági növekedés, és a tovább marad alacsony a foglalkoztatottság.

 Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap, az IMF közgyűlésén beszélt először arról, hogy rendeletben kellene korlátozni a devizahitelezést Magyarországon. A Bankszövetség frissen megválasztott elnöke, és több pénzintézet vezetője szerint is szűkíti a piacot és tovább mélyítheti a recessziót a Jegybank javaslata. Erdei Tamás a Bankszövetség elnöke, az MKB bank elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott: derült égből villámcsapásként érte őket a javaslat, és olyan kompromisszumra törekednek, amely egyformán szolgálja a hatóságok, a Jegybank, a bankrendszer, és legfőképpen a lakosság érdekeit.

Simor András csütörtökön egy szakmai konferencián úgy fogalmazott: "Most kell szigorítani a devizahitelezést annak érdekében, hogy a két-három év múlva ismét bővülő likviditás nyomán ne ismétlődjön meg a magyar devizahitelesek vesszőfutása.

Bánfi Tamás szerint viszont elképzelhetetlen, hogy pár év múlva hasonló folyamat játszódjon le, de ha mégis, akkor a konszenzuson alapuló szabályozás azonnal megtörténhet.

A Monetáris Tanács tagja a portfolio.hu-nak nyilatkozva elmondta: az euró bevezetésére pár éven belül sor kerülhet, éppen ezért a 15, 20 vagy 25 éves jelzáloghiteleket tanácsosabb euróban, mint forintban felvenni.

A Jegybank által javasolt szabályozás szigorú jövedelem-feltételeket írna elő a hitelfelvevőknek, és a forint hiteleknél lazább, a devizahiteleknél súlyosabb fedezeti követelményeket állapítana meg. A gépjárművásárlásokhoz kapcsolódó hiteleknél 5 évben maximálná a futamidőt.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást