Amikor az alkalmazott meglopja a céget

Infostart
2009. október 8. 09:00
A magyar cégvezetők még mindig nagyon naivak. Gyakori, hogy nem ellenőrzik beosztottaikat, akik viszont nagy károkat okozhatnak a vállalatnak. A kontrolling még sok magyar tulajdonú vállalatnál hiányzik.

A 2008-ra becsült 220 milliárd forintnyi leírási veszteség 25 százalékát az alkalmazottak nemtörődömsége vagy szándékos tevékenysége okozta - derül ki a Direktinfo Kft. legújabb elemzésében.

Csatlós Csilla, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a cégvezetők többsége nem ellenőrzi a munkatársait, így az általuk okozott kár becslések szerint több mint 50 milliárd forint volt a tavalyi évben.

Hangsúlyozta: a hiba egy hatékony kontrollingrendszerrel kiküszöbölhető lenne. Mint mondta, az évente mintegy 20 ezer számlát kibocsátó, tucatnyi értékesítővel dolgozó cégeknél már elkerülhetetlen a munkatársak munkájának ellenőrzése.

Megoldás az is, ha a vállalat olyan követeléskezelési rendszert használ, amely a ki nem egyenlített számla lejártának első napjától követeli a pénzt az adósoktól. Ennek segítségével kiderülne, ha a pénz a saját munkatárs hibájából nem folyik be.

Csatlós Csilla arra is rámutatott: hiba az is, hogy sok vállalatnál ugyanazoknak kell behajtani a kintlévőségeket, akik az árut értékesítik. Ha ők az értékesítésben érdekeltek, a pénzbehajtásban nem lesznek elég hatékonyak.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást