Mélyítené a recessziót a jegybank hitelezést korlátozó tervezete

Infostart
2009. október 7. 05:55
Tovább szűkíti a lakáshitelezést a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslat - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás szerint emellett a gazdasági növekedés lehetőségét is korlátozza a tervezet.

Ha a Magyar Nemzeti Bank által előterjesztett javaslat megvalósul, akkor rendkívül megnehezül a lakossági hitelezés, és lényegesen leszűkül azoknak a köre, akik lakáshitelhez juthatnak - mondta az InfoRádiónak az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

Erdei Tamás azonban hozzátette: egyetért azzal, hogy valamilyen módon korlátozni kell a devizahitelezést és a kiadható hitelek nagyságát, de mint fogalmazott, ehhez komoly szakmai együttműködés kell, hogy "ne essünk át a ló másik oldalára", mint a mostani tervezettel.

Az elnök-vezérigazgató szerint a jegybank javaslata, amely a deviza- és a forintalapú lakáshiteleket is korlátozná, túl szigorú és szükségtelen, pláne egy olyan időszakban, amikor a piaci körülmények miatt egyébként is jelentős mértékben visszaesett a lakáshitelezés.

A már meglévő deviza- és forinthitelekre ez a szabályozás nem jelent megoldást, és nem tisztázott, hogy a hitel-átütemezésnél -, amikor új hitelszerződés aláírásra kerül sor - alkalmazni kell-e. Ha igen, akkor az jelentősen megnehezíti az átütemezéseket - véli Erdei Tamás.

A bankigazgató arról sincs meggyőződve, hogy a hitelezés ilyen mértékű korlátozása segítené a gazdaság fellendülését, sőt szerinte tovább mélyítheti a recessziót, hiszen ez tovább korlátozná a bankok hitelfelvételét és hitelnyújtását. Ráadásul versenyhátrányba is kerülhetnek a magyar pénzintézetek, mert akinek lehetősége lesz rá, az külföldről vesz majd fel hitelt.

Erdei Tamás szerint jó megoldás lehetne a pozitív adóslista bevezetése, ám, mint fogalmazott, ez még mindig tabutéma Magyarországon.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást