Szinte lehetetlen lesz nagy lakást venni

Infostart
2009. október 6. 11:00
Még jobban lelassítja a lakáspiacot, ha a mostani formában készül el a kormányrendelet a devizahitelezés korlátozásáról - véli az Otthon Centrum hitelezési központjának vezetője. Bánfalvi László azt mondta: erősebb tendencia lesz, hogy egy-másfél szobás lakásokat keresnek inkább a vásárolni szándékozók.

Jelentősen szigorítaná a bankok hitelkihelyezését a Magyar Nemzeti Bank. Eszerint a háztartási hiteleknél annak, aki legfeljebb havi nettó 250 ezer forintos fizetést kap, a törlesztő részlete forinthitel esetében nem haladhatja meg jövedelme 30 százalékát, az euróhitelek esetében a 23, más devizák esetében a 15 százalékát.

Magasabb jövedelműek esetén természetesen megengedőbb lenne a szabályozás, havi 500 ezer forintos nettó jövedelemig 40, 31 és 20 százalék lenne az arány. Aki havi félmillió forintnál is többet visz haza, az forinthitel esetén akár a jövedelme 50, euróhitelnél a 38, más hitelnél fizetése 25 százalékát fordíthatná törlesztésre a hitelösszeg megállapításakor.

Mindez visszavetheti a lakáspiacot - mondta az InfoRádióban Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelezési központjában vezetője, aki szerint a szigorításokat nem a magyar valósághoz méri a nemzeti bank. Szavai szerint az átlagos magyar családnak a jövőben komoly erőpróbát jelent majd az, hogy nagyobb lakást vásároljon.

Mint mondta, a három vagy annál több szobás lakások piaca már most is megállt, várhatóan ez a tendencia tovább erősödik. Jelenleg az egy-másfél szobás lakások iránt nagy az érdeklődés.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást