Devizahitelek: finomítani kell még az MNB javaslatát

Infostart
2009. október 6. 08:00
További finomításra, pontosításra van szükség - mondta a jegybanki javaslatról a portfolio.hu elemzője. Bán Zoltán szerint, ha a most ismertetett formában készül el a kormányrendelet, akkor a magyar piacon tevékenykedő bankok csökkenteni fogják a lakossági üzletágukat.

Jelentősen szigorítaná a bankok hitelkihelyezését a Magyar Nemzeti Bank. Eszerint a háztartási hiteleknél, aki legfeljebb havi nettó 250 ezer forintos fizetést kap, annak törlesztő részlete forinthitel esetében nem haladhatja meg jövedelme 30 százalékát, az euróhitelek esetében a 23, más devizák esetében a 15 százalékát.

Magasabb jövedelműek esetén természetesen megengedőbb lenne a szabályozás, havi 500 ezer forintos nettó jövedelemig 40, 31 és 20 százalék lenne az arány. Aki havi félmillió forintnál is többet visz haza, az forinthitel esetén akár a jövedelme 50, euróhitelnél a 38, más hitelnél fizetése 25 százalékát fordíthatná törlesztésre a hitelösszeg megállapításakor.

A javaslatk szerint gépjárműhiteleket legfeljebb öt évre kellene adni, hitelként pedig forintkölcsönök esetében legfeljebb az autó árának 80, euróhitelnél 62, más devizánál pedig a 40 százalékát lehetne felvenni, azaz megnőne a szükséges önerő nagysága.

A portfolio.hu elemzője szerint a javaslatban három olyan elem is van, amelyre a bankok nem számítottak. Az egyik, hogy a korlátozás a forinthitelekre is vonatkozik, a devizahitelek korlátozását pedig a forinthitelekből vezeti le. Emellett jelentős megkötést tartalmaz a törlesztő részletre vonatkozóan, azt a jövedelemhez viszonyítva maximálja.

A bankokat ugyanakkor az is meglepte, hogy az MNB és a pénzintézetek kudarccal végződő tárgyalásai után a nemzeti bank önállóan terjesztette be a javaslatot, ami vagy diktátum lesz, vagy elfogadásáig hosszas tárgyalások következnek még - fogalmazott Bán Zoltán.

A szakember szerint a szabályozásnak rövidtávon nem lenne jelentős hatása, mivel a bankok jelenleg is igen szigorú hitelpolitikát folytatnak. Ha a pénzintézetek további szigorításra kényszerülnek, az jelentősen visszavetheti a lakossági üzletágat, amely végső soron bankfiókok bezárásához vezet.

Bán Zoltán hozzátette azt is: bár szabályozásra mindenképpen szükség van, a jegybanki javaslat sok kérdésre nem ad választ, például azoknak az ügyfeleknek a problémájára, akik jelenleg nem tudják fizetni a törlesztő részletüket, emiatt arra várnak, hogy a bankok szerződésmódosítással könnyítsenek terheiken.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást