Devizahitelek: a Fidesz két éve mondja azt, amit most a jegybank

Infostart
2009. október 6. 09:00
Óvatosan reagáltak a pártok a hitelezést szigorító jegybanki javaslatra, mivel még sem az MSZP, sem a Fidesz nem látta a konkrét tervezetet. A szocialisták szerint az irány jó, de vannak feltételeik; a Fidesz pedig azt mondja, ők már két éve azt mondják, amit most a Magyar Nemzeti Bank.

Az MSZP és a Fidesz is csak a sajtóból hallott a Magyar Nemzeti Bank javaslatáról, amellyel a jegybank a hitelezési gyakorlatot szigorítaná. A Fidesz elnöki stábjának vezetője nem tudta megmondani, hogy a párt támogatja-e a tervezetet.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy már 2007 októberében született egy olyan fideszes javaslat, ami a devizahitelezés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A legnagyobb ellenzéki párt abban a törvényjavaslatban kötelezte volna a bankokat arra, hogy tudatosítsák ügyfeleikben a devizahitelek hátulütőit.

Szerinte 2007 októbere óta senki nem mozgatta a füle botját sem. "Az MNB előállása is eső után köpönyeg, a kormány hozzáállása pedig rendkívül inkorrekt az emberek szempontjából" - jelentette ki a politikus.

Szijjártó Péter szerint alkalmatlan az a kormány, amelyik egy ilyen nyilvánvaló trendet két évig nem vesz észre.

Az MSZP frakcióigazgatója sem tudta egyelőre megmondani, hogy pártja támogat-e majd egy esetlegesen elkészülő szigorító javaslatot. Tóbiás József azt mondta, az alapgondolat pozitív, de a szocialistáknak vannak kikötéseik.

Támogatandónak nevezte az ország devizahitelességének racionalizálását, de, mint mondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy a lépés egyrészt a jövedelemkifehérítését támogassa, másrészt pedig, hogy ne legyen túlzottan szabályzó, ne korlátozza radikálisan a fogyasztást.

Tóbiás József leszögezte, nem feltétlenül jó az a szabályozás, ami korlátozza a hitelhez való hozzáférés lehetőségét. Hozzátette: a hitelezés feltételeit a bevallott jövedelemhez kéne kötni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást