Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy bajban az építőipar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kifejezetten borúsak a francia építőipar kilátásai: az elmúlt egy évben az építési engedélyek száma 18,4 százalékkal, a megkezdett építkezések aránya pedig több mint 20 százalékkal esett vissza. A fenntartható fejlődés minisztériuma által kiadott számok azt mutatják, hogy tavaly szeptember óta a társasházak építése esett vissza a legnagyobb, több mint 26 százalékos mértékben.

Az idei adatok még a fentieknél is sötétebb képet mutatnak: június és augusztus között a kiadott építési engedélyek száma 30 százalékkal, a megkezdett építkezéseké pedig több mint 31 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gazdasági sajtó által megszólaltatott szakértők úgy vélik, Franciaországban idén várhatóan 300-310 ezer lakás épül majd, ami messze elmarad nemcsak a kormány által tervezett évi 500 ezres számtól, hanem a tavalyi 365 ezres vagy a 2007-es 435 ezres szinttől is.

A csökkenés természetesen a lakáshitelek terén is megmutatkozik, egy friss elemzés szerint ennek volumene a tavalyi 108 milliárd euróról idén várhatóan 90 milliárd euróra csökken. A szakértők hangsúlyozzák, hogy mindez annak ellenére alakul így, hogy a 15 éves futamidejű lakáshitelek kamatja rég nem látott mélypontra, négy százalék alá süllyedt.

Ezek után nem meglepő, hogy a negatív tendencia a használt ingatlanok piacán is folytatódik, ahol - amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk -, idén éves szinten az eladások 30 százalékos csökkenésére számítanak a szakértők. Az újdonság az, hogy a visszaesés immár a francia fővárosban is kétszámjegyű, annak ellenére, hogy Párizsban a szükségeshez képest továbbra is alacsony a rendelkezésre álló lakásállomány.

A Francia Jegyzők Kamarája által közzétett jelentés szerint május és július között 18 százalékkal kevesebb használt lakás kelt el az előző év azonos időszakához képest, az árak pedig átlagosan 9,7 százalékkal csökkentek. A használt ingatlan négyzetmétere Párizsban egyébként ma 4500 és tízezer euró, mai árfolyamon 1,2 és 2,7 millió forint között alakul, a vidéki árak ennek nagyjából a felét teszik ki.

A statisztikákat ugyanakkor némileg ferdíti az a tény, hogy azokat a meghirdetett és nem a tranzakció végén rögzített árak alapján számolják ki. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a vevők egyre keményebben alkudoznak, ami másfél évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, és gyakori, hogy akár 20 százalékos árengedményt is ki tudnak harcolni.

Ráadásul pozícióikat a különböző szakértői jelentések egyelőre tovább erősítik. A Xerfi nemzetközi gazdasági elemzőintézet például egy friss tanulmányában jövőre további öt százalékos árcsökkenéssel számol, és csak 2011-től vár némi stabilizálódást.