Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ötven bázisponttal csökkent az alapkamat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Legutóbb augusztus 24-én csökkentette ötven bázisponttal, 8 százalékra a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács.

A monetáris tanács nagy többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről, a másik javaslat 75 bázispontos csökkentés volt - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn.

A kamatvágást követően kissé erősödött a forint az eurót 270 forint körüli szinten jegyezték a bankközi kereskedelemben az MNB kamatdöntése előtt, majd 269 forint közelében nem sokkal a döntés bejelentését követően.

Megfontolt lépés

Megfontoltnak nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentést.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős főközgazdásza az MTI-nek a hétfői döntés után azt mondta: megfontolt dolog volt egy újabb 1,00 százalékpontos csökkentés helyett kiszámítható, a piaci várakozásnak megfelelő ütemben lépni.

Az alacsonyabb kamatszintet "lassan is el lehet érni ... az (MNB) racionális módon ezt a gyakorlatot alkalmazza" - tette hozzá.

Az MTI előzetes londoni felmérésébe bevont bankok és elemző cégek többsége fél százalékpontos csökkentést jósolt, de volt agresszívabb, 1,00 százalékpontos enyhítést sem kizáró prognózis is.

Jövőre 4,0 százalék alatt maradhat az államháztartási hiány

Ha a jövő évi költségvetést a jelenleg ismert számok alapján fogadja el a parlament, akkor a GDP arányos államháztartási hiány 4,0 százalék alatt maradhat - jelentette ki Simor András.

A bejelentett költségvetési kiigazítások nagyobbrészt strukturális elemekre épülnek, tartalmaznak azonban olyan nem strukturális elemeket is, amelyek fenntarthatósága hosszabb távon kétséges - mondta a jegybank elnöke.

Simor András szerint a jövő évi költségvetési javaslat - szemben az utóbbi évek gyakorlatával - lehetővé teszi, hogy az államháztartás hiány a tervezett 4,0 százalékon belül maradjon.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: a jövő évi költségvetés az alappálya mellett megvalósítható, a kockázatok között a közösségi közlekedés és az önkormányzati kiadások csökkentése áll.