eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Ötven bázisponttal csökkent az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Legutóbb augusztus 24-én csökkentette ötven bázisponttal, 8 százalékra a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács.

A monetáris tanács nagy többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről, a másik javaslat 75 bázispontos csökkentés volt - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn.

A kamatvágást követően kissé erősödött a forint az eurót 270 forint körüli szinten jegyezték a bankközi kereskedelemben az MNB kamatdöntése előtt, majd 269 forint közelében nem sokkal a döntés bejelentését követően.

Megfontolt lépés

Megfontoltnak nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentést.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős főközgazdásza az MTI-nek a hétfői döntés után azt mondta: megfontolt dolog volt egy újabb 1,00 százalékpontos csökkentés helyett kiszámítható, a piaci várakozásnak megfelelő ütemben lépni.

Az alacsonyabb kamatszintet "lassan is el lehet érni ... az (MNB) racionális módon ezt a gyakorlatot alkalmazza" - tette hozzá.

Az MTI előzetes londoni felmérésébe bevont bankok és elemző cégek többsége fél százalékpontos csökkentést jósolt, de volt agresszívabb, 1,00 százalékpontos enyhítést sem kizáró prognózis is.

Jövőre 4,0 százalék alatt maradhat az államháztartási hiány

Ha a jövő évi költségvetést a jelenleg ismert számok alapján fogadja el a parlament, akkor a GDP arányos államháztartási hiány 4,0 százalék alatt maradhat - jelentette ki Simor András.

A bejelentett költségvetési kiigazítások nagyobbrészt strukturális elemekre épülnek, tartalmaznak azonban olyan nem strukturális elemeket is, amelyek fenntarthatósága hosszabb távon kétséges - mondta a jegybank elnöke.

Simor András szerint a jövő évi költségvetési javaslat - szemben az utóbbi évek gyakorlatával - lehetővé teszi, hogy az államháztartás hiány a tervezett 4,0 százalékon belül maradjon.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: a jövő évi költségvetés az alappálya mellett megvalósítható, a kockázatok között a közösségi közlekedés és az önkormányzati kiadások csökkentése áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×