Jól alkalmazható a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény

Infostart
2009. szeptember 23. 18:41
Elégedett volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat ellen készült, egy éve hatályba lépett törvénnyel.

Jól alkalmazható a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény - mondta egybehangzóan a jogszabály hatályba lépése óta eltelt egy év tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, valamint Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal vezetője.

Wittich Tamás elmondta, hogy megbeszélésük alapján a három szervezet nem tartja szükségesnek a törvény módosítását. "A megállapodás minden pontjában az együttműködés magas szintűen megvalósult, és továbbra is változatlan formában hatályban fogjuk tartani" - jelentette ki.

Nagy Zoltán az eddigi eredmények kapcsán kitért arra is, hogy a versenyhivatal a törvény adta lehetőségekből adódóan az elmúlt évben 13 ügyet zárt le. Összesen 168 millió forint bírságot vetettek ki, több mint egy tucat ügyük van e pillanatban folyamatban, amelyek jelentősen megemelik majd a bírság eddigi összegét - mondta.

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke hangsúlyozta, bár az első év után a lezárt ügyek száma még alacsony, ám fokozatosan emelkedik. "Nagyon lényeges, hogy ez az a törvény, amelynek alapján nemrégiben a hitelintézetek aláírták a magatartási kódexet. Ennek a törvénynek a felhatalmazása teszi majd lehetővé, hogy az önkéntesen vállalt, de magatartásba foglalt viselkedési norma hatósági úton kikényszeríthető és betartatható legyen" - fogalmazott.

A három szervezet vezetői abban is megállapodtak, hogy egységes álláspontot fognak képviselni a témában készülő európai joggyakorlat kialakításánál.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást