Oroszország könnyítheti a hozzáférést energiaipari programjaihoz

Infostart
2009. szeptember 20. 11:24
Oroszország azt mérlegeli, hogy törvénymódosítások révén megkönnyíti külföldi cégek hozzáférését energiaipari programjaihoz - közölte a természeti erőforrásokért felelős miniszter, egy Szocsiban tartott gazdasági fórum kapcsán.

Mint mondta, elsősorban a part menti kitermelési projektekkel kapcsolatban szeretnék elgördíteni az akadályokat a befektetők előtt.

Jurij Trutnyev bírálta, hogy jelenleg csak a két vezető energiaipari óriáscég, a Gazprom és a Rosneft fektet be a part menti kitermelésbe, és ezért a beruházások tőkehiánnyal küzdenek. Trutnyev szavai szerint így, még a válság előtti hazai beruházási szinttel számolva is, 180 évig tartana az energiamezők fejlesztése.

Elmondta azt is, hogy a part menti energiahordozó-kitermelésben a norvég tapasztalatokra szeretnének támaszkodni, mert Norvégiában közvetlenül az állam felügyelete alatt folynak a kitermelési programok. A miniszter szerint a kormánynak és nem az állami ellenőrzésű cégeknek kell, hogy ellenőrzésük legyen afelett, kinek engednek hozzáférést az oroszországi ásványkincsekhez.