eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kopint-Tárki: Elérte a mélypontját a magyarországi recesszió

Elérte a recesszió a mélypontját Magyarországon, és kezdődik a kilábalás - mondta az InfoRádiónak adott interjúban a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva szerint nagyon lassú, törékeny növekedés indulhat meg 2010-ben, ezt jelzi az is, hogy világszerte optimistábbak lettek a várakozások.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. legfrissebb összegzése szerint a magyar gazdaság az idei második és harmadik negyedévben érte el a mélypontot, az év végére már némi javulás várható - közölte Palócz Éva, amikor az intézet munkatársai bemutatták idei harmadik konjunktúrajelentésüket.

A vezérigazgató közölte: a Kopint-Tárki fenntartja korábbi előrejelzését, miszerint a GDP idén hat százalékkal esik vissza. Az intézet jövőre már enyhe mértékű GDP-növekedésre számít az országban, ez az előzetes becslés szerint 0-1 százalék között lehet 2010-ben.

Palócz Éva ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az államháztartás idei, 3,9 százalékos GDP-arányos hiánya csak akkor tartható, ha a költségvetés az utolsó negyedévben többletet tud felmutatni, amit a vezérigazgató jelentős kockázatnak nevezett.

A szakember hozzáfűzte, hogy a magyar költségvetés egyenlege az elmúlt nyolc évben az utolsó negyedévben soha nem volt pozitív. Jelezte: a 13. havi nyugdíj és a közalkalmazotti bónusz eltörlése, valamint az áfakulcs emelése ugyan mintegy 400 milliárd forinttal javítja a mérleget, de a hiánycél csak akkor teljesülhet, ha a kormány szigorúan visszafogja az év végi költekezést, ami a korábbi években mindig jellemző volt.

Palócz Éva szerint a magyar pénzpiacon az utóbbi hónapokban kedvező folyamatok zajlottak: a forint árfolyama erősödött, és az utóbbi időben a magyar állampapírok iránt ismét mutatkozott kereslet a piacon. A Kopint-Tárki az idei év hátralévő hónapjaiban az alapkamat további csökkentésére számít, és a mostanihoz hasonló forint árfolyammal kalkulál.

Az intézet elemzői szerint az év hátralévő részében és jövőre - a megindult pozitív gazdasági folyamatok ellenére is - tovább nő a munkanélküliség, és várhatóan meghaladja majd a tíz százalékot. A hazai infláció is csak lassan csökken a kutatók szerint és az áfaemelés áthúzódó hatása miatt jövőre is hasonló mértékű lesz, mint az idei. A Kopint-Tárkinál 2009-ben és 2010-ben is 4,5 százalék körüli inflációt várnak Magyarországon.

Az ipari termelés csökkenése ebben az évben mintegy 14 százalékos lehet, és a tavalyi jó mezőgazdasági teljesítmény sem ismétlődik meg 2009-ben. Az építőiparban viszont már mutatkoznak a javulás első jelei. A vezérigazgató szerint kedvező jel az is, hogy a magyar export kisebb mértékben esett vissza, mint ahogyan az import mérséklődött.

Az emberek reálkeresete 4-5 százalékkal csökken az idén. Mindez nemcsak a fogyasztásra hat ki - amelynek csökkenését 5 százalék körülire várják a Kopint-Tárkiban -, hanem a lakossági megtakarításokra is, amelyek várhatóan elmaradnak majd a korábbi várakozástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×