Ezer-kétezer milliárdos magyar vagyon lehet külföldön

Infostart
2009. szeptember 17. 12:40
1500-2000 milliárd forintra tehető a privát banki üzletágban kezelt vagyon értéke Magyarországon, és körülbelül ugyanennyi lehet külföldön - mondta el az InfoRádiónak az Erste Private Banking üzletágának vezetője. Az így kezelt vagyon értéke átlagosan 100 millió forint felett van és 30-40 ezer családot érint az országban.

Kállay András elmondta: az elmúlt egy évben valamivel csökkent a hazai állomány, részben azért, mert az emberek külföldre vitték vagyonukat, részben azért, mert megtakarításaikat saját cégeikbe kellett beletenniük tagi kölcsön formájában.

Emellett a cégeladások is megcsappantak az elmúlt egy évben, így nem keletkezett új forrás ezen a piacon.

Az emelkedés ugyanakkor már ezen a piacon is megkezdődött, mértékét azonban a szakember egyelőre nem tudta megmondani.

Kállay András szerint hiába hosszabbította meg a kormány az év végéig az adóamnesztiát, kevesen hozzák haza a külföldön elhelyezett vagyonukat. Az ügyfelek kisebbik része nem is hallott az engedményről, nagyobb részük viszont egyelőre nem bízik a hazai viszonyokban.

Hozzátette: Németországban, ahol minden második évben amnesztiát hirdet a kormány az off-shore központokba mentett vagyonokra, már nagyobb hagyománya van a pénzek hazahozatalának.

Az Erste Private Bankingnak egyébként nagyjából 900 ügyfele van, az kerül ide, aki legalább 50 millió forintos befektetési összeget helyez el a bank segítségével.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást