Az állami cégek vezetőinek fele akkora fizetés is elég lenne?

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 16. 12:41
Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy a kormány radikálisan csökkentse az állami cégek vezetőinek fizetését - jelentette be a párt elnöki stábjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan, hogy amíg az állami cégek és intézmények vezetői milliós fizetéseket tesznek zsebre havonta az adófizetők pénzéből, addig az emberek a kormány költségvetése és elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre rosszabbul élnek.

A politikus hatalmas átverésnek nevezte a cégvezetők fizetésének nyilvánosságra hozatalát, ugyanis szerinte az érintettek további jelentős juttatásokban, például prémiumban részesülnek. Vagyis egyes esetekben a nyilvánosságra hozott fizetésnek minimum a dupláját kaphatják a cégvezetők - mondta.

"Azt követeljük, hogy az állami cégvezetők valós juttatásait hozzák nyilvánosságra, azt (...), hogy mennyi pénzt visznek haza havi lebontásban" - közölte az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: amíg mindez kiderül, ezt a szerinte elfogadhatatlan helyzetet rendezni kell, hiszen "pofátlanul magas" fizetést kapnak az állami cégvezetők. Ezért nyújtanak be frakciótársaival - Balsai Istvánnal és Koszorús Lászlóval - országgyűlési határozati javaslatot, amelyben indítványozzák a radikális fizetéscsökkentést.

Szijjártó Péter a csökkentés mértékére vonatkozó kérdésre közölte: "sok esetben ezek a fizetések a felére is nyugodtan csökkenthetőek lennének, akkor sem lennének megélhetési problémáik ezeknek a cégvezetőknek".

3,621 millió havonta


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kedden folyamatosan tette közzé az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok felsővezetőinek juttatásait. A listából kiderül, hogy a Magyar Fejlesztési Banknál a vezérigazgató bruttó alapbére kerekítve 3 millió 660 ezer forint, a helyettesei pedig havi bruttó 2-3,5 millió forint alapbért kapnak. Ezekben a beosztásokban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémium feladatok teljesítése esetén.

A Concordia Közraktár Zrt.-nél a munkaviszonyban lévő vezetők közül a vezérigazgató alapbére 848 ezer forint, a helyettese pedig 845.500 forintot kap plusz 15 százalék nyelvpótlékot. Mindkét beosztásban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémiumként. A vezérigazgató kéthavi végkielégítést kaphat, a helyettese pedig hat hónapit.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél is közzé tették az adatokat. Az elnök-vezérigazgató ott csaknem 2 millió 800 ezer forintot vihet haza havonta, és minden igazgató többet keres havonta egy millió forintnál. Az éves cafeteria nekik 450ezer forint.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül egyetlen cég, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának alapbére (3,621 millió forint) haladja meg a bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi (3,5 millió forintos) alapbérét.

Kétmillió forinton felül van a Magyar Posta (2,84 millió forint), a Magyar Villamos Művek (2,765 millió forint), a Szerencsejáték Zrt. (2,185 millió forint), a KOPINT-DATORG Infokommunikációs Zrt. (2,055 millió forint) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (2,309 millió forint) vezérigazgatójának havi alapbére.