Inforádió

Meghallgatom Élő adás

IMF: folytatódik a gazdasági válság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdasági válságnak nincs még vége, ezért további lépéseket kell tenni a pénzügyi piacok szabályozása érdekében - nyilatkozta Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Der Spiegelnek.

A válság folytatódni fog annak ellenére, hogy az idei év második negyedévében már kedvezőbb adatok jelentek meg Németország és Franciaország gazdaságáról - idézte a vezérigazgatót a német hetilap vasárnap megjelenő legújabb számában.

Dominique Strauss-Kahn szerint további lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy csökkentsék a bankvezetők prémiumait, és enyhítsék a kockázatokat a bankszektorban.

A vezérigazgató szerint az eddig bevezetett intézkedések még nem elegendők, de azt reméli, hogy a G20-ak pittsburgh-i találkozóján előrébb tudnak lépni a kérdésben. A húsz legnagyobb ipari és fejlődő ország (G20) vezetői a hónap végén Pittsburgh-ben találkoznak, ahol a tervek szerint olyan intézkedésekről tárgyalnak majd, amelyek megakadályozzák egy újabb válság kialakulását.

Az IMF vezérigazgatója szerint a válság tanulsága az, hogy a piacgazdaság működéséhez megfelelő szabályokra van szükség, ellenkező esetben visszatérünk "a régi eljárásmódhoz".

A kormányoknak "exitstratégiákat" kell előkészíteniük, vagyis ki kell dolgozniuk, hogy hogyan kezdjék el a költségvetéseket rendkívüli módon megterhelő, hatalmas állami gazdaságösztönző programok leépítését - mondta Dominique Strauss-Kahn hozzátéve azonban, hogy nagyon veszélyes lenne azt hinni, hogy a válságnak már vége.