Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lakosság a kétszer annyit fizet a költségvetésbe, mint a cégek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gazdálkodó szervezetek 1.063 milliárd, míg a lakosság 2.001 milliárd forintot fizet be a jövő évi költségvetésbe, az áfa bevételi előirányzata 2.330 milliárd forint - derül ki a 2010-es költségvetési törvényjavaslatból.

A jövő évi költségvetés 7.897 milliárd forint bevételi főösszegéből 1.063 milliárd forinttal részesednek a gazdálkodó szervezetek. Ez 188 milliárd forinttal kevesebb az idei előirányzatnál. Ennek oka az, hogy jövő évtől megszűnik a társas vállalkozások különadója, amelyből várhatóan 195 milliárd forint folyik be idén. A hitelintézeti járadék megmarad jövőre is, ebből 13 milliárd forint bevétel származik. Az eva-ból 10 milliárddal többet, 182 milliárd forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés. Az egyéb befizetések 32 milliárdját az adóhatósági bírságok adják, ez az idei költségvetésben 31 milliárddal szerepel.

A lakosság befizetései is csökkennek jövőre 2.225 milliárdról 2.001 milliárd forintra. Ebből az szja-bevétel a döntő tétel, amely 1.881 milliárd forintot tesz ki, 181 milliárddal kevesebbet, mint az idei előirányzat.

A jövő évi költségvetés tervezői 1,4 százalékos kereset-tömeg növekedéssel számoltak, ugyanakkor az szja alapjának és kulcsainak csökkenése 130 milliárd forinttól fosztja meg a büdzsét. Jövőre a magánszemélyek 4 százalékos különadója is megszűnik. Idén ebből 29 milliárd forint bevétel várható, de az áthúzódó hatások miatt jövőre is szerepel 5 milliárdos előirányzat ebből.

A januártól alkalmazandó nagy értékű vagyontárgyak - ingatlanok, vízi-, és légi járművek - adójából 50 milliárd forintot vár a kormány.

A fogyasztáshoz kapcsolt adók élén továbbra is az áfa áll 2.331 milliárd forinttal. Ez 196 milliárddal több az idei előirányzatnál. A többlet elsősorban az idén 20-ról 25 százalékra emelt felső adókulcs áthúzódó hatásából származik. A jövedéki adóbevétel 62 milliárddal, 892 milliárd forintra nő jövőre. Ennek 60 százaléka az üzemanyagok utáni adó, ezek 10 százalékkal emelkednek januártól.

A dohánytermékekből származik a jövedéki adó 30 százaléka, míg 10 százalék az alkohol-termékek részesedése. A regisztrációs adó visszaesik, az idénre tervezett 82 milliárdnál is kevesebbet, 39 milliárdot irányos elő a kormány jövőre.

A költségvetési szervek befizetéseiből 1.296 milliárd forint bevétel várható jövőre, ennek fele a fejezeti kezelésű EU támogatás. Az államháztartás alrendszereiből pedig 40 milliárd az előirányzat. Az előbbi 41 milliárddal, míg az utóbbi 151 milliárd forinttal kevesebb az idei előirányzatnál.