eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Pénzügyi válság: "Hanyatlás és sorvadás vár Európára"

A jelenlegi pénzügyi válság egyik lehetséges hosszú távú következménye lehet Európa gazdasági hanyatlásának felgyorsulása - írja Wolfgang Münchau, a Financial Times kolumnistája, aki szerint ez nem elkerülhetetlen út, de aggódik a bekövetkezése miatt.

Mindegy, mit teszünk, Kína és India végül elveszi majd az Európai Uniótól a világ legnagyobb gazdasága kitüntetést - figyelmeztet Münchau, aki a hanyatlást az életszínvonalban bekövetkező hanyatlásként definiálja az FT hétfői számában. A brit üzleti napilap cikkírója szerint a pénzügyi válság az észak-atlanti régió potenciális növekedésének csökkenéséhez vezetett, az Egyesült Államok és Európa gazdaságai is egy alkalmazkodási folyamaton mennek keresztül a következő években.

Az Egyesült Államok áll elsőként talpra: sokkal dinamikusabb gazdaság, sokkal inkább összefüggő makrogazdasági politikai kerettel rendelkezik - emeli ki Wolfgang Münchau, aki felteszi a kérdést: mit kellene tegyen az EU ebben a helyzetben. Az FT cikkírója ezt követően idézi a Bruegel intézet nemrégiben megjelent tanulmányát, amely több intézkedést javasol:

- Ne rohanjon az exit stratégiák elkezdésével, hogy elkerülhetővé váljon a W-alakú recesszió;

- Fogadjon el egy 5 éves növekedési programot;

- Mozduljon el a stabilitási és növekedési paktumhoz történő gépies ragaszkodásától;

- A válság bebizonyította, hogy az euróövezeti makrogazdasági politika tekintetében jobb együttműködést kell kialakítani;

- Fel kellene gyorsítani a kelet-közép-európai régió euróbevezetését. Münchau idézi a Bruegel intézet munkatársainak megállapítását, miszerint az inflációs kritériumot minden új tagállam teljesíti, miközben a deficitre vonatkozó feltételt egyik sem. A kritérium bürokratikus alkalmazása nem a megfelelő út az euróövezet bővítését illetően.

- Az euróövezet egységes külső fellépésének kidolgozása.

Az FT cikkírója úgy véli, hogy nincs esély a fent leírt feladatok kivitelezésére. A potenciális euróbevezető országok a jövőben is csak a maastrichti kritériumok szigorú teljesítésével tudnak csatlakozni az eurózónához, melynek egyik jelenlegi tagállama sem tud teljesen megfelelni ezeknek a feltételeknek.

Az euróövezet ennek ellenére valószínűleg megmenekül, de sorvadásnak indulhat, miután a potenciális növekedési üteme és az életszínvonal is csökken - vetíti előre Münchau.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×