Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénzügyi válság: \"Hanyatlás és sorvadás vár Európára\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jelenlegi pénzügyi válság egyik lehetséges hosszú távú következménye lehet Európa gazdasági hanyatlásának felgyorsulása - írja Wolfgang Münchau, a Financial Times kolumnistája, aki szerint ez nem elkerülhetetlen út, de aggódik a bekövetkezése miatt.

Mindegy, mit teszünk, Kína és India végül elveszi majd az Európai Uniótól a világ legnagyobb gazdasága kitüntetést - figyelmeztet Münchau, aki a hanyatlást az életszínvonalban bekövetkező hanyatlásként definiálja az FT hétfői számában. A brit üzleti napilap cikkírója szerint a pénzügyi válság az észak-atlanti régió potenciális növekedésének csökkenéséhez vezetett, az Egyesült Államok és Európa gazdaságai is egy alkalmazkodási folyamaton mennek keresztül a következő években.

Az Egyesült Államok áll elsőként talpra: sokkal dinamikusabb gazdaság, sokkal inkább összefüggő makrogazdasági politikai kerettel rendelkezik - emeli ki Wolfgang Münchau, aki felteszi a kérdést: mit kellene tegyen az EU ebben a helyzetben. Az FT cikkírója ezt követően idézi a Bruegel intézet nemrégiben megjelent tanulmányát, amely több intézkedést javasol:

- Ne rohanjon az exit stratégiák elkezdésével, hogy elkerülhetővé váljon a W-alakú recesszió;

- Fogadjon el egy 5 éves növekedési programot;

- Mozduljon el a stabilitási és növekedési paktumhoz történő gépies ragaszkodásától;

- A válság bebizonyította, hogy az euróövezeti makrogazdasági politika tekintetében jobb együttműködést kell kialakítani;

- Fel kellene gyorsítani a kelet-közép-európai régió euróbevezetését. Münchau idézi a Bruegel intézet munkatársainak megállapítását, miszerint az inflációs kritériumot minden új tagállam teljesíti, miközben a deficitre vonatkozó feltételt egyik sem. A kritérium bürokratikus alkalmazása nem a megfelelő út az euróövezet bővítését illetően.

- Az euróövezet egységes külső fellépésének kidolgozása.

Az FT cikkírója úgy véli, hogy nincs esély a fent leírt feladatok kivitelezésére. A potenciális euróbevezető országok a jövőben is csak a maastrichti kritériumok szigorú teljesítésével tudnak csatlakozni az eurózónához, melynek egyik jelenlegi tagállama sem tud teljesen megfelelni ezeknek a feltételeknek.

Az euróövezet ennek ellenére valószínűleg megmenekül, de sorvadásnak indulhat, miután a potenciális növekedési üteme és az életszínvonal is csökken - vetíti előre Münchau.