Fél évvel meghosszabbították az IMF hitelszerződést

Infostart
2009. szeptember 7. 15:20
A készenléti hitelkeret lehívásának fél éves meghosszabbításáról állapodott meg a magyar kormány az IMF szakértői delegációjával. Az indoklás szerint a hitelszerződés meghosszabbítására azért kerülhetett sor, mert az utóbbi időszakban jelentősen megemelkedtek Magyarország nemzetközi tartalékai.

Nem változtat a makrogazdasági előrejelzésein a kormány azt követően, hogy tárgyaltak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával - jelentette be a pénzügyminiszter. Oszkó Péter tájékoztatóján elmondta: az IMF szakértőivel közösen úgy látják, hogy a korábbi prognózisnak megfelelően, a magyar gazdaság ebben az évben 6,7, 2010-ben pedig 0,9 százalékkal esik vissza., illetve teljesíthető az idei évi 3,9, illetve a jövő évi 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tájékoztatón kijelentette: idén 4,5, jövőre 4,1 százalékos átlagos infláció várható. Hozzátette: 2010 második felétől a pénzromlás üteme tartósan a három százalékos inflációs cél alá kerülhet, azaz reális esély van arra, hogy ettől az időszaktól a tartós árstabilitás feltételei teremtődjenek meg Magyarországon.

Oszkó Péter bejelentette: az elmúlt másfél hetes tárgyalás eredményeként a kormány megállapodott az IMF-delegációval a készenléti hitelkeret lehívásának fél éves meghosszabbításáról. A tájékoztatón jelenlévő James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap delegációjának vezetője elmondta: most szeptemberben mindössze jelképes 55 millió euró lehívására kerül sor, a fennmaradó hitelkeretet négy egyenlő, 800-800 millió eurós részletben hívhatja le Magyarország a következő egy évben.

Erre a lépésre azért kerülhetett sor - ette hozzá a szakember -, mert jelentősen megemelkedtek hazánk nemzetközi tartalékai az utóbbi időben. A hosszabbítás azt is jelenti, tette hozzá, hogy az utolsó két részletet már a következő kormány hívhatja le.

Hangsúlyozta: Magyarország gazdasági kilátásai stabilizálódtak a legutóbbi felülvizsgálat óta, és a kormány megfelelő makrogazdasági és pénzügypolitikát folytat.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint azt viszont korai lenne kijelenteni, hogy Magyarországnak nincs szüksége a továbbiakban az IMF hitelkeretre, tekintettel a nemzetközi környezet bizonytalanságára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást