Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az IMF javította a GDP-előrejelzését 2009-re és 2010-re

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Javította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság idei és jövő évi alakulására vonatkozó prognózisát. Az előrejelzés összhangban van az OECD csütörtökön közölt, ugyancsak felfelé módosított prognózisával.

Az IMF szerint 2009-ben a világgazdaság 1,3 százalékkal csökken, míg korábban 1,4 százalékos visszaesést vártak. Jövő évre a szervezet 2,9 százalékos növekedést prognosztizál, a korábban jelzett 2,5 százalékkal szemben.

Az IMF felülvizsgálta az Egyesült Államok, az eurózóna, Németország, Nagy-Britannia, Japán gazdaságának idei és jövő évi alakulására vonatkozó előrejelzését.

A szervezet rontotta az idei évi várakozását az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vonatkozásában: azt várja, hogy az amerikai gazdaság 2009-ben 2,9 százalékkal csökken, a korábban jósolt 2,6 százalékkal szemben. Nagy-Britanniában a 2009-es GDP 4,5 százalékkal esik, míg korábban 4,2 százalékos mérséklődést prognosztizáltak.

Az IMF szerint az eurózóna gazdasága 4,2 százalékkal esik vissza az idén, a korábbi előrejelzésben még 4,8 százalékos csökkenés szerepelt. Németországban a korábban várt 6,2 százalékos eséssel szemben 5,3 százalékos csökkenés várható 2009-ben. Japánban - a felülvizsgált adatok szerint - az idén 5,4 százalékkal csökken a gazdaság, korábban 6 százalékos visszaesést vártak.

Az IMF nem változtatott a Japán gazdaság 2010-es előrejelzésén, továbbra is 1,7 százalékos növekedést vár. A prognózis szerint jövőre 1,2 százalékkal bővül az amerikai gazdaság, korábban 0,8 százalékos növekedést jósoltak. Stagnálásra számít az eurózónában, míg korábban 0,3 százalékos csökkenést valószínűsített az IMF.

A legfrissebb előrejelzés szerint Németországban kisebb ütemű lesz a visszaesés, a korábban várt 0,6 százalékkal szemben csak 0,1 százalékkal esik vissza a gazdaság. Nagy-Britanniában pedig 0,7 százalékos növekedés várható, előzőleg 0,2 százalékos bővülést jósolt a valutaalap.