eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az IMF javította a GDP-előrejelzését 2009-re és 2010-re

Javította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdaság idei és jövő évi alakulására vonatkozó prognózisát. Az előrejelzés összhangban van az OECD csütörtökön közölt, ugyancsak felfelé módosított prognózisával.

Az IMF szerint 2009-ben a világgazdaság 1,3 százalékkal csökken, míg korábban 1,4 százalékos visszaesést vártak. Jövő évre a szervezet 2,9 százalékos növekedést prognosztizál, a korábban jelzett 2,5 százalékkal szemben.

Az IMF felülvizsgálta az Egyesült Államok, az eurózóna, Németország, Nagy-Britannia, Japán gazdaságának idei és jövő évi alakulására vonatkozó előrejelzését.

A szervezet rontotta az idei évi várakozását az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vonatkozásában: azt várja, hogy az amerikai gazdaság 2009-ben 2,9 százalékkal csökken, a korábban jósolt 2,6 százalékkal szemben. Nagy-Britanniában a 2009-es GDP 4,5 százalékkal esik, míg korábban 4,2 százalékos mérséklődést prognosztizáltak.

Az IMF szerint az eurózóna gazdasága 4,2 százalékkal esik vissza az idén, a korábbi előrejelzésben még 4,8 százalékos csökkenés szerepelt. Németországban a korábban várt 6,2 százalékos eséssel szemben 5,3 százalékos csökkenés várható 2009-ben. Japánban - a felülvizsgált adatok szerint - az idén 5,4 százalékkal csökken a gazdaság, korábban 6 százalékos visszaesést vártak.

Az IMF nem változtatott a Japán gazdaság 2010-es előrejelzésén, továbbra is 1,7 százalékos növekedést vár. A prognózis szerint jövőre 1,2 százalékkal bővül az amerikai gazdaság, korábban 0,8 százalékos növekedést jósoltak. Stagnálásra számít az eurózónában, míg korábban 0,3 százalékos csökkenést valószínűsített az IMF.

A legfrissebb előrejelzés szerint Németországban kisebb ütemű lesz a visszaesés, a korábban várt 0,6 százalékkal szemben csak 0,1 százalékkal esik vissza a gazdaság. Nagy-Britanniában pedig 0,7 százalékos növekedés várható, előzőleg 0,2 százalékos bővülést jósolt a valutaalap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×