Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Feszülten várják Berlinben a General Motors döntését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megütközést váltott ki Berlinben az a hír, amely szerint az amerikai General Motors állítólag kész lenne több mint egymilliárd dollárt befektetni az Opelbe, és így mégis megtartani azt. A német szakszervezet azonban eleve sztrájkokat és más tiltakozó akciókat helyezett kilátásba, ha a GM nem válik meg a csőd szélére jutott Opel művektől.

Az amerikai Wall Street Journal jól értesült körökre hivatkozva közölte, hogy a General Motors Detroitban tartott elnökségi ülésén alighanem azért halasztották el a döntést az Opel ügyében, mert mégis invesztálni akarnak a több európai telephellyel rendelkező autógyárba, amelyet meg akarnak tartani.

A Wall Street Journal jelentése szerint a General Motors egy milliárd eurónak megfelelő összeget fektetne be saját forrásaiból az Opelbe, de ennek az lenne a feltétele, hogy a brit, a spanyol és a lengyel kormány is hasonló összeggel támogatná az autógyár talpra állítását.

Berlinben eddig azon fáradoztak, hogy a General Motors az osztrák-kanadai beszállító cégnek adja át az Opelt, amely azonban csak a németországi telephelyek fenntartására vállalt kötelezettséget, következésképpen igazoltnak tűnik az a feltételezés, hogy Lengyelország, Nagy-Britannia és Spanyolország a színfalak mögött összefogott az Opel üzemek megmentésére, és ezért mutatkozik hajlandónak óriási összeggel segíteni az autógyár megmentését.

Berlinben ezért feszültséggel várják, hogy milyen döntés születik a General Motors jövő hétre tervezett elnökségi ülésén.