eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Átlagosan 156 ezer forintot keres egy alkalmazott

A személyijövedelemadó-bevallások alapján átlagosan 156 ezer forintot keresett tavaly egy adózó - mondta az APEH elnöke. Szikora János hozzátette: az adózók közel negyede a minimálbérnek megfelelően fizet adót. A 2008-as személyijövedelemadó-bevallásokból az is kiolvasható, hogy az adózók a fővárosban és Pest megyében kerestek a legtöbbet tavaly.

A 2008-as bérjövedelmek 4,9 százalékos növekedést mutattak a korábbi időszakhoz képest, ami azt jelenti, hogy átlagosan egy foglalkoztatott havi 156 ezer forint jövedelemről adott adóbevallást - mondta az InfoRádiónak az APEH elnöke.

Szikora János hozzátette: az adózók közel negyede, 24 százaléka a minimálbérnek megfelelően fizetett adót, ám ebbe a kategóriába nemcsak a ténylegesen minimálbéren foglalkoztatottak tartoznak, hanem minden olyan magányszemély is, aki jövedelemhez jutott, de az nem haladta meg az éves minimálbér összegét.

Az általuk fizetendő adó az összes adókötelezettségnek a 1,5 százalékát teszi ki. Hozzátette: a minimálbérből bevallott jövedelmek arányában nincs jelentős változás az előző évekhez képest: 2008-ban 345 ezer magánszemély szerzett minimálbért meg nem haladó jövedelmet éves szinten, egy évvel korábban 337 ezer volt számuk.

A legfelsőbb kategóriába azok tartoznak, akik 6 millió forint feletti éves jövedelemmel rendelkeznek. Õk 162 ezren vannak, az adózók 3,6 százalékát teszik ki, és az összes adókötelezettség 32,5 százalékát teljesítik. Vagyis a társadalom viszonylag szűk hányada fizeti be az adókötelezettség túlnyomó részét, ám ez az adóhivatal elnöke szerint más, nyugati országokban is így van.

Budapesten érdemes dolgozni


A 2008-as személyijövedelemadó-bevallásokból az is kiderült, hogy a legnagyobb adózott jövedelem egy olyan magánszemélytől származott, aki árfolyamnyereségből 5,7 milliárd forint jövedelmet realizált.

Szikora János hangsúlyozta: a legmagasabb összevont jövedelem Budapesten képződött, a legalacsonyabb pedig az észak-alföldi régióban. Budapest és Pest megye adózói az összes összevont jövedelem 35 százalékát érték el, és az összes szja 42 százalékát ebben a térségben fizették be.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×