Inforádió

Meghallgatom Élő adás

APEH: felére csökkent a vállalkozások nyeresége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kettős könyvvezetést folytató vállalkozások 2.629,6 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el 2008-ban, alig több mint felét az előző évinek az APEH társasági adóbevallásokból készített gyorsjelentése szerint. A tavalyi évről benyújtott személyi jövedelemadó bevallások szerint a 2008-ban realizált legnagyobb összevont jövedelem 3,4 milliárd forint volt, a duplája az előző évi 1,7 milliárd forintos topjövedelemnek, és szinte teljes egészében munkaviszonyból származott.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettes az adóhatóság szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a vállalkozások a gazdasági válság hatásait költségracionalizálással próbálták kivédeni, de az üzemi eredmény jelentős, 39,1 százalékos növekedése sem tudta ellensúlyozni a pénzügyi és rendkívüli eredmény jelentős, több mint 3.328 milliárd forintos csökkenését.

Miközben minden vállalati kategóriában csökkent az adózás előtti nyereség, nagyon jelentősen növekedett a veszteség tömege. A legnagyobb - csaknem négyszeres - mértékű veszteségnövekedés a nagyvállalatoknál volt, míg a mikro- és középvállalkozásoknál a duplájára nőtt a veszteség. A kisvállalkozásoknál pedig mintegy 30 százalékkal emelkedett a veszteség az előző évihez képest.

Megduplázódtak a topjövedelmek

A tavalyi évről benyújtott személyi jövedelemadó bevallások szerint a 2008-ban realizált legnagyobb összevont jövedelem 3,4 milliárd forint volt, a duplája az előző évi 1,7 milliárd forintos topjövedelemnek, és szinte teljes egészében munkaviszonyból származott.

Szikora János, az APEH elnöke a hivatal sajtótájékoztatóján elmondta: a tavalyi legnagyobb forrásadós jövedelem 5,7 milliárd forintot tett ki, árfolyamnyereségből keletkezett, és ugyancsak kétszerese az előző évinek, ami 2,7 milliárd forint volt.