eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla

Csődeljárás a SkyEurope ellen

Csődeljárást kezdeményezett a SkyEurope Airlines fapados légitársaság ellen a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt megbízott - derült ki a bécsi tőzsde honlapján kedden hajnalban megjelent közleményben. A lépést azzal indokolták, hogy nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására.

A SkyEurope valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti - olvasható a június óta csődvédelem alatt álló szlovák vállalat közleményében.

Az olcsójegyes légitársaság járatai már hétfő este nem indultak el Pozsonyból. A hírek szerint a vállalat fizetésképtelenség miatt nem kapott üzemanyagot a repülőtéren.

Hétfő délután a prágai Ruzyne repülőtér is jelezte, hogy ha a társaság nem egyenlíti ki azonnal tartozásait, keddtől nem indíthatja el járatait a cseh fővárosból.
A SkyEurope bécsi indulással meghirdetett járatai már augusztus közepe óta Pozsonyból szálltak fel, mert a légitársaság nem rendezte határidőre a schwechati légikikötővel szembeni tartozásait. Az utasokat a vállalat buszokkal szállította Bécsből Pozsonyba.

Az évek óta krónikus pénzhiánnyal küzdő SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott.

Július végén bejelentették: az osztrák FOCUS Equity B.V. befektetőcsoport 16,5 millió euróval beszáll az Ausztriában bejegyzett SkyEurope Holding AG-ba, ha a holding százszázalékos tulajdonában lévő SkyEurope Airlines a.s. légitársaság szlovákiai pénzügyi újjászervezése sikerrel jár. Aláírtak egy megállapodást a brit Chain Box Technology Ltd-vel is arról, hogy a cég 5 millió eurós áthidaló kölcsönt ad a SkyEurope-nak forgóeszköz finanszírozásra, amíg meg nem lesz az állandó finanszírozás a SkyEurope és a FOCUS befektetőcsoport egyezménye alapján. Egyúttal hangsúlyozták a cégnél, hogy a hitelezői védelem nincs hatással a működésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×