Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csődeljárás a SkyEurope ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csődeljárást kezdeményezett a SkyEurope Airlines fapados légitársaság ellen a vállalat pénzügyi újjászervezésére kijelölt megbízott - derült ki a bécsi tőzsde honlapján kedden hajnalban megjelent közleményben. A lépést azzal indokolták, hogy nem sikerült áthidaló finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására.

A SkyEurope valamennyi járatát azonnali hatállyal felfüggeszti - olvasható a június óta csődvédelem alatt álló szlovák vállalat közleményében.

Az olcsójegyes légitársaság járatai már hétfő este nem indultak el Pozsonyból. A hírek szerint a vállalat fizetésképtelenség miatt nem kapott üzemanyagot a repülőtéren.

Hétfő délután a prágai Ruzyne repülőtér is jelezte, hogy ha a társaság nem egyenlíti ki azonnal tartozásait, keddtől nem indíthatja el járatait a cseh fővárosból.
A SkyEurope bécsi indulással meghirdetett járatai már augusztus közepe óta Pozsonyból szálltak fel, mert a légitársaság nem rendezte határidőre a schwechati légikikötővel szembeni tartozásait. Az utasokat a vállalat buszokkal szállította Bécsből Pozsonyba.

Az évek óta krónikus pénzhiánnyal küzdő SkyEurope június 22-én jelentette be, hogy bírósági védelmet kért a hitelezőktől, de nem fizetésképtelen. A védelmet megkapta Szlovákiában, azóta tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. A tárgyalásokra és pénzügyi kötelezettségeinek átstrukturálására három hónapot kapott.

Július végén bejelentették: az osztrák FOCUS Equity B.V. befektetőcsoport 16,5 millió euróval beszáll az Ausztriában bejegyzett SkyEurope Holding AG-ba, ha a holding százszázalékos tulajdonában lévő SkyEurope Airlines a.s. légitársaság szlovákiai pénzügyi újjászervezése sikerrel jár. Aláírtak egy megállapodást a brit Chain Box Technology Ltd-vel is arról, hogy a cég 5 millió eurós áthidaló kölcsönt ad a SkyEurope-nak forgóeszköz finanszírozásra, amíg meg nem lesz az állandó finanszírozás a SkyEurope és a FOCUS befektetőcsoport egyezménye alapján. Egyúttal hangsúlyozták a cégnél, hogy a hitelezői védelem nincs hatással a működésre.