Hegyi: Sok fizetőképes ügyfél is csak késve törleszt

Infostart
2009. augusztus 28. 08:20
Egyre többen nem fizetik személyi kölcsönük törlesztőrészleteit - mondta az Allianz Bank vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hegyi Gábor szerint az ügyfelek egyre nagyobb része annak ellenére nem fizet idejében, hogy tudna az előírt határidőre törleszteni.

A jelzáloggal fedezett hiteleknél nem emelkedett jelentősen a nem fizetések, illetve a bedőlések aránya, hiszen az ügyfelek nem akarják elveszíteni az otthonukat. A fedezetlen hiteleket ugyanakkor egyre többen csak késve törlesztik - mondta az Allianz Bank vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A bankszektor számára nem teljesen egyértelmű, hogy a jelenség oka ténylegesen csupán a gazdasági válság és az azzal járó nagyobb munkanélküliség, illetve az árfolyamkockázat. A késve törlesztés pszichológiai hatásokra is visszavezethető - tette hozzá Hegyi Gábor.

Sok személyi kölcsönt felvett, fizetőképes ügyfél csak késve vagy egyáltalán nem törleszt. Egyrészt azért, mert azt gondolják, hogy ennél a hitelfajtánál ez kockázatmentes, másrészt, mert arra várnak, hogy valaki leveszi a vállukról ezt a terhet - magyarázta az Allianz Bank vezérigazgatója.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást