PSZÁF-bírságok: Soros cége tejelt a legtöbbet

Infostart
2009. augusztus 27. 20:20
Az év első felében a PSZÁF összességében 600 millió forintnyi bírságot szabott ki, azonban ennek döntő többsége egyetlen tőkepiaci szereplőhöz, a Soros Fund Managementhez volt köthető; a cég közel 500 millió forintot fizetett a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt. Féléves szinten a felügyelethez érkezett panaszok 70 százalékos emelkedést mutattak.

A 2009-es esztendő első felében a jogszabálysértések miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összességében közel 600 millió forintnyi bírságot szabott ki. A legnagyobb bírsággal a Soros Fund Managementet sújtotta a felügyelet, az OTP részvényekkel kapcsolatos ügyletek miatt, ami 489 millió forintba fájt a cégnek.

A tőkepiaci szereplők összességében 492,5 millió forintot fizettek bírságok miatt a felügyeletnek, a pénzintézetek 97,5 millió forintot, míg a biztosítók ötmillió forintot.

A felügyelethez az első félévben 5336-an fordultak panasszal, miközben 2008 második negyedévében ez a szám 3153 volt, tehát 69 százalékkal emelkedett a panaszok száma.

A legtöbb panasz a pénzpiaci szektorral kapcsolatban érkezett a felügyelethez, a 3526 darab panasz a fél évvel ezelőttinek közel a kétszerese volt. A legnagyobb növekedést viszont a tőkepiaci szektornál láthattuk, ahol négyszeresére emelkedtek a panaszok.