Akár húsz százalékot is alkudhatunk az albérleti díjból

Infostart
2009. augusztus 27. 10:46
Elsősorban a válság miatt nőtt a kereslet, valamint a kínálat is az albérleti piacon - mondta az Otthon Centrum elemzője. Valkó Dávid hozzátette: az árak ennek ellenére nem csökkentek, jó hír viszont, hogy 5-10 százalékot lehet alkudni, az egyetemektől távolabb eső lakásoknál pedig akár 20 százalékot is.

A válság kibontakozása óta az albérletpiacon a kínálat és a kereslet is nőtt - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzője, aki hozzátette: előbbi azért, mert sokan a nem használt lakásukat most mindenképpen szeretnék hasznosítani, utóbbi pedig azért, mivel az elbizonytalanodott leendő lakásvásárlók inkább átmenetileg bérelnek, minthogy rosszabb feltételekkel hitelt vegyenek fel.

Valkó Dávid elmondta: a kiadó lakásoknál a bérlők számára fontos az elhelyezkedés, főleg a rosszabb tömegközlekedésű vidéki városokban, de számít még a lakás elosztása és állapota is.

Az elemző szerint nem feltétlenül csökkentek az albérletek árai, inkább az a jelenség figyelhető meg, hogy a meghirdetett árból lehet alkudni, így akár 5-10, de az egyetemektől messzebb eső albérletek esetében akár 20 százalékkal is lejjebb mehetnek a bérleti díjak.

Az alkunál lehet érvelni azzal, hogy hosszú távra tervezzük kivenni a lakást, hiszen a tulajdonosnak is fontos, hogy minél tovább lakjanak a lakásban a bérlők - tanácsolja Valkó Dávid, aki szerint a legjobb alkupozíció a rosszabb, szeptemberben még szabadon maradt lakásoknál adódik.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást