Jobb a vártnál az OTP nyeresége

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 14. 06:13
Az OTP Bankcsoport 2009 első félévében 84,02 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el pénteken publikált gyorsjelentése szerint, ami 35 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakától.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a stratégiai nyitott pozíció eredményhatásától, továbbá a csoportszintű osztalékoktól tisztított első félévi eredmény 85,07 milliárd forint, 29 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A második negyedévi adózott profit 41,73 milliárd forint, 4 százalékkal kisebb, mint az első negyedévi.

Az első félévi korrigált nyereség kedvezőbb az időarányos tervnél és jobb a piaci várakozásoknál, az első hat havi folyamatok alapján nincs ok a menedzsment által előzetesen jelzett 2009. évi célkitűzések változtatására - tartalmazza a jelentés. Az OTP Bank 2009-re 150 milliárd forint csoportszintű adózott nyereséget irányzott elő.

A konszolidált eszközarányos nyereség ROA (1,8 százalék) egy százalékponttal, míg a saját tőke arányos nyereség (ROE) (15,8 százalék) 10,5 százalékponttal mérséklődött az elmúlt egy évben. A negyedéves egy részvényre jutó eredmény (hígított EPS) 157 forint, míg a hat havi érték 322 forint volt. A konszolidált jövedelmezőségi mutatók negyedéves alapon is romlottak.

A csoport adózott eredményén felül a saját tőkével szemben közvetlenül értékelt tételek eredményét is tartalmazó féléves úgynevezett nettó átfogó eredmény ("Comprehensive Income") 91,6 milliárd forint, 14 százalékkal nagyobb, mint 2008 azonos időszakában.

A konszolidált eredményt a jelentés szerint a stabil nettó kamateredmény, az emelkedő kockázati költség és a szigorú költséggazdálkodás alakította.

A jelentés kiemeli: bár valamennyi csoporttag esetében lényegesen romlott a gazdálkodási környezet, a működési eredmény "robusztusan", 31 százalékkal, 220,2 milliárd forintra nőtt.

A konszolidált mérlegfőösszeg az elmúlt egy évben 7 százalékkal nőtt (negyedéves szinten 6 százalékkal csökkent), és elérte a 9.504 milliárd forintot. A bankcsoport saját tőkéje június végén 1.126 milliárd forintot tett ki, éves szinten 19 százalékkal emelkedett, míg az első negyedévhez képest 2 százalékkal csökkent.

A bruttó hitelállomány bővülése éves szinten 14 százalék volt és június végén megközelítette a 7.000 milliárd forintot. A betétállomány 4 százalékkal nőtt egy év alatt. A második negyedévben az árfolyamhatástól megtisztítva a hitelportfolió stagnált, a betétállomány pedig 2 százalékkal nőtt, a konszolidált hitel/betét mutató így az előző negyedévhez képest 6,9 százalékponttal, 132 százalékra javult.

A hitelportfolió minősége az elmúlt 12 hónapban mindenütt romlott: a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya csoportszinten 7,4 százalékra nőtt. Változatlanul a szerb portfolió minősége a leggyengébb (14,4 százalék), ettől csak némileg marad el az orosz (13,9 százalék).

A hitelekre képzett értékvesztés állománya június végén elérte a 366 milliárd forintot, éves szinten 84, negyedéves szinten 9 százalékkal nőtt. A 90 napon túl késedelmes hitelek állománya 515 milliárd forint volt, a fedezettségi mutató enyhén csökkent, június végén 71,1 százalék volt.

A bankcsoport tőkepozíciója továbbra is stabil, 15,9 százalékos konszolidált tőkemegfelelési mutatója nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, amit az EBRD-vel aláírt kölcsöntőke megállapodás, illetve a londoni pénzintézet által tervezett 20 millió eurós sajátrészvény vásárlás tovább javíthat.

Az OTP papírok a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedést 4.860 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét során a részvény legalacsonyabb árfolyama 1.232 forint, a legmagasabb 7.270 forint volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Panulin Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást