Elképesztően jó az FHB eredménye

Infostart
2009. augusztus 13. 08:25
Erősen úgy néz ki, hogy nem az FHB lesz az a bank, amely miatt csökkeni fog a magyar bankrendszer eredményessége az idei évben. A 2. negyedévben a hitelintézet valami elképesztően jó teljesítményt mutatott, profitabilitása a legfényesebb időket idézi. Az FHB ma publikálta gyorsjelentését.

A 2. negyedéves adózott eredmény 2,6 milliárd forint lett, ami minden idők legjobb teljesítményének számít. A bázisidőszaki értéket 130, a szűk elemzői konszenzust 124 százalékkal haladta meg a nettó eredmény. Ha az év első félévét nézzük, a profit négymilliárd forint fölé került, ami 17,2 százalékkal magasabb, mint a bázisidőszaki érték. A swap hatás nélküli adózás előtti eredmény 2009. június 30-án 7,8 milliárd forintot tett ki, az előző év azonos időpontjához képest 61,3 százalékkal magasabb.

A jó eredmény hátterében a brutálisan jó nettó kamatbevétel áll, a közel 6,4 milliárdos 2. negyedévi érték jelentősen meghalad bármilyen korábbi számot. A magas nettó kamatbevétel oka egyszerű, a kamatbevételek továbbra is rekordszint környékén tanyáznak, míg a forrásköltségeken szemmel látható a csökkenés.

A gyorsjelentés nagy pozitívuma, hogy a jó nettó kamatbevételt később sem herdálta el az FHB. Igaz, hogy a díjbevételek az előtörlesztések visszaesése miatt csökkentek, s most a devizán sem keresett annyit a bank, mint az első negyedévben, de a nettó kamatbevétel ereje megmaradt a működési eredmény szintjén is. Ezután jön az újabb pozitívum, a bank hihetetlenül költséghatékony volt, a kiadás/bevétel mutatója alig haladta meg a 40 százalékot.

Az FHB a 2. negyedévben több mint 1,5 milliárd forint értékben képzett céltartalékot, azonban ezt is elbírta a jó eredményesség. Bár a közel 1,6 milliárd forint egy nagy kereskedelmi bank fél fogára sem elég, hogy a magyar bankok közül nagy valószínűséggel az FHB rendelkezik a legjobb portfólió-minőséggel. Nincs nagyvállalati üzletág, a KKV nő, de egyelőre az is inkább gondolatkísérlet, míg jelzáloghitelek területén az FHB volt az egyik legkonzervatívabb hitelező.

A nem teljesítő hitelállomány aránya, amelyre értékvesztést számolt el a bank 2009. június 30-án 2,8, 2009. március 31-én 1,82, 2008. június 30-án 1,24 százalék volt. Az értékvesztés aránya a teljes állományra vetítve 2009. június 30-án 0,74, 2009. március 31-én 0,46, 2008. június 30-án 0,20 százalék volt.

A konszolidált mérlegfőösszeg egy év alatt 630,7 milliárd forintról 817,5 milliárd forintra, 29,6 százalékkal emelkedett, a 2009 első féléves emelkedés 18,6 százalékot tett ki. Bár a bankpiac növekedése lelassult, az FHB (az állami forrásbevonás segítségével is) tovább nőtt, ugyanakkor a hitelállománya csökkent

Az FHB Kereskedelmi Bank fejlődik, a lakossági bankszámlák száma már 33 ezer fölé hízott. Ez ugyan még nem az a volumen, amelytől sírva remegnének az OTP vagy az Erste igazgatósági ülésén, de fejlődés tagadhatatlan. Itt is a helyzet, hogy amíg a piac áll, addig megvan az esély, hogy szabad szemmel is látható kereskedelmi bankká fejlődjön a pénzintézet.

Az FHB mostanában alaposan el van látva állami forrással és az IFRS szabályok szerint a saját tőkében meg nem jelenő tőkével, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a bank nem felejtkezett el a tőkepiacról, már-már azt lehet mondani, hogy júniusban már feltűnően aktív volt.