A forint erősödött az euróhoz képest kora reggel

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 10. 08:54
Erősödött a forint az euróval szemben hétfőn kora reggel. Röviddel 7 óra előtt az euró 268,79 forint volt a londoni bankközi piacon a péntek késő esti 270,35 forinttal szemben (+0,58 százalék). Ugyanekkor a dollár 188,49 forint volt, pénteken későn 188,84 forint (+0,19 százalék)

A befektetők kockázatvállalási hajlandósága határozza meg a forint árfolyamának hétfői alakulását is. Elemzők szerint a magyar fizetőeszköz és a zloty is vonzó lehet egyes piaci szereplőknek. A kérdés továbbra is az, hogy a forint folytatja-e az elmúlt napokban elindult korrekcióját a hét havi rekord erősödését követően.

Pénteken kora délután a gazdasági fellendülésre utaló jeleket mutató amerikai foglalkoztatási adatok közzététele után megakadt a forint negatív korrekciója, de az árfolyam-alakulás további iránya még nem látható előre.

A forint pénteken egészen 273 forintos euróárfolyamig és 190 forintos dollárárfolyamig gyengült.

A kereskedők a váratlan forinterősödést meglepetésszerű "reflex reakciónak" tudták be, és egyelőre nem tulajdonítanak neki trendfordulatnak minősíthető jelentőséget. Alapvetően úgy látják, hogy mind a térségbeli devizák, mind a térségbeli tőzsdeindexek túlértékeltek, és korrekciónak kell bekövetkeznie.